rez8

Ázijské rezance

Ázijská kuchyňa 30 min
Vytlačiť recept

Ázijské rezance, lacné jedlo ulice, na tisíc spôsobov, so všetkými možnými ingredienciami, s tofu alebo s krevetami vo vegetariánskej verzii, s mäsom, zeleninou, asi prvé jedlo, ktoré si po prílete do Ázie zvolíme. Milujeme ich na všetky spôsoby, s výnimkou širokých ryžových rezancov (kway teow), ktoré skutočne vyzerajú ako uvarené sopľavé vechte. 

Podstatný je základ: ázijské huby, sójová omáčka, zázvor, cesnak a tapioka škrob/ryžová múka na zahustenie, ostatné suroviny podľa chuti a ľubovôle. Ochutiť sézamom, arašidami, zelenou cibuľkou a máme hotovo!

Suroviny

  • (na 1 porciu)
  • 1 - 1,5 bloku ázijských rezancov
  • 100 g mäsa (kuracie, morčacie prsia, bravčové karé, hovädzie, prípadne v bezmäsitej verzii tofu alebo krevety)
  • 1 PL ryžová múka/tapioka škrob
  • 3 ks šampióny
  • 30 g sušené huby shitake, judášové ucho
  • 1 PL arašidy lúpané
  • 1/2 ČL zázvor
  • 1/2 ČL cesnak
  • 1 PL mrkva
  • 1 PL sójová omáčka (ľahká)
  • 1/2 PL zelená cibuľka/petržlenová vňať
  • soľ/čierne korenie mleté/chili/sezámové semienko, štipka trstinového cukru
  • alternatívne:
  • bambusové výhonky, mungo klíčky, kápia, baby kukuričky, hrášok (lusky), červená kapusta, kapusta Pak Choi, brokolica

Postup

Príprava:

rez2

Pripravíme si suroviny: namočíme do studenej vody huby shitake a judášove ucho, keď zmäknú, nakrájame. Očístime mrkvu, nastrúhame. Nakrájame šampióny na pásiky, zázvor a cesnak nadrobno. Mäso nakrájame na rovnomerné kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v ryžovej múke (prípadne v hladkej múke).

Rezance:

rez1 Do vriacej osolenej vody dáme variť rezance ázijského typu (najvhodnejšie sú rezance balené vo forme zlisovanej kocky, tieto sa varia približne 15 minút). Po uvarení scedíme a odložíme bokom.

Orestovanie:

rez3

Na rozohriatom oleji opražíme huby, arašidy a mäso dozlatista. Po chvíľke pridáme zázvor, cesnak, sezamové semienka, štipku trstinového cukru. 

Príprava na zahustenie:

rez5

V studenej vode rozpustíme ryžovú múku/tapioka škrob/solamyl.

Zahustenie:

rez7

Do panvice pridáme sójovú omáčku a vo vode rozpustený škrob. Za stáleho miešania necháme na panvici zhustnúť, stíšime plameň. Podľa potreby prilievame studenú vodu (omáčku tým zriedime, ohrevom na panvici opäť zhustne). Keď máme dostatok hustej omáčky, odstavíme z ohňa.

Dokončenie:

rez7

Pridáme pásiky mrkvy, zelenú cibuľku/petržlenovú vňať a rezance, celé poriadne premiešame, aby sa rezance prepojili s mäsom a omáčkou.

Dobrú chuť!

Vytlačiť recept