
V deviatich z desiatich reštaurácií v Thajsku stopercentne narazíte na kari. Zelené, červené, žlté, Massaman kari (v roku 2011 vyhlásené serverom CNNGo za najlepšie jedlo sveta), Panang kari...
Či už v mäsovej, rybej, či zeleninovej podobe, základom je vždy kari pasta.
Tradičná kari pasta sa vyrába z chilli papričiek, šalotky, cesnaku, citrónovej trávy, galangalu, cukru a korenia, avšak nie je potrebné pripravovať si ju pracne doma, veľmi dobre chutí aj tá kupovaná (v kútiku s ázijskými potravinami dostupná aj v Tescu, či v Kauflande). Aj samotní Thajci ju radi a úspešne používajú.
Nezaobídeme sa bez cesnaku, zázvoru (alebo galangalu), limetkovej šťavy, základnej zložky kari (mäso/ryba/zelenina/tofu/morské plody), samotnej kari pasty a kokosového mlieka. Kari pastu dávkujeme podľa stupňa pálivosti, ktoré znesieme, čiže pridávať opatrne po častiach a ochutnávať! Ako drvivá väčšina jedál thajskej kuchyne, príprava jedla je rýchla, nenáročná, zdravá a veľmi ľahká na strávenie.
Tip: ak jedlo poriadne štípe, nezapíjajte ho vodou (tekutina pôvodcu štiplavosti - kapsaicín - naopak, ešte viac rozprúdi po ústnej dutine), pomôže práve spoluservírovaná ryža alebo zajedanie chlebom/pečivom.