kari4

Červené thajské kari (curry)

Ázijská kuchyňa 60 min
Vytlačiť recept

V deviatich z desiatich reštaurácií v Thajsku stopercentne narazíte na kari. Zelené, červené, žlté, Massaman kari (v roku 2011 vyhlásené serverom CNNGo za najlepšie jedlo sveta), Panang kari... 

Či už v mäsovej, rybej, či zeleninovej podobe, základom je vždy kari pasta.  
Tradičná kari pasta sa vyrába z chilli papričiek, šalotky, cesnaku, citrónovej trávy, galangalu, cukru a korenia, avšak nie je potrebné pripravovať si ju pracne doma, veľmi dobre chutí aj tá kupovaná (v kútiku s ázijskými potravinami dostupná aj v Tescu, či v Kauflande). Aj samotní Thajci ju radi a úspešne používajú.

Nezaobídeme sa bez cesnaku, zázvoru (alebo galangalu), limetkovej šťavy, základnej zložky kari (mäso/ryba/zelenina/tofu/morské plody), samotnej kari pasty a kokosového mlieka. Kari pastu dávkujeme podľa stupňa pálivosti, ktoré znesieme, čiže pridávať opatrne po častiach a ochutnávať! Ako drvivá väčšina jedál thajskej kuchyne, príprava jedla je rýchla, nenáročná, zdravá a veľmi ľahká na strávenie.

Tip: ak jedlo poriadne štípe, nezapíjajte ho vodou (tekutina pôvodcu štiplavosti - kapsaicín - naopak, ešte viac rozprúdi po ústnej dutine), pomôže práve spoluservírovaná ryža alebo zajedanie chlebom/pečivom.


Suroviny

  • (na cca 4-5 porcií - kuracia verzia kari)
  • 400-500 g mäsa (kuracie prsia a stehná bez kostí a kože)
  • 1/2 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 1 ČL zázvor (galangal)
  • 1 ČL rybia omáčka/1/2 ČL soľ
  • 1-2 ČL sójová omáčka
  • 2-3 PL červená kari pasta
  • 500 ml kokosové mlieko
  • 1 ks menšia cuketa/baklažán
  • štipka trstinového cukru
  • bylinky:
  • thajská bazalka/bazalka, petržlenová vňať
  • marináda na mäso:
  • 2 PL olej
  • 2 PL ryžová múka/prípadne iný škrob
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • alternatívne:
  • lusková fazuľka, brokolica, zemiaky, chili papričky, baby kukuričky, jarná cibuľka, plátky šalotky, huby, tofu neúdené

Postup

Marinovanie mäsa:

kari1

Ak máme časový priestor, mäso si naložíme deň dopredu (aj pár hodín marinovania mäso zjemní). Kuracie mäso nakrájame na jednohubky (veľkosť mäsa, ktoré pri jedení netreba krájať, Thajci pri konzumácii jedla nepoužívajú nôž, čiže celý pokrm musí byť poživateľný za pomoci lyžičky/vidličky). Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v ryžovej múke/škrobe, pridáme olej a premiešame. Zakryjeme, aby mäso neobschlo a dáme do chladu.

Príprava základu:

kari2

Na rozohriatom oleji speníme cibuľku (len do sklovata). Pridáme kari pastu a necháme ju mierne v tuku rozpustiť.

Orestovanie mäsa:

kari5

Pridáme kuracie mäso, nakrájaný cesnak, premiešame a orestujeme, aby sa mäsko zatiahlo. 

Omáčka:

kari6

K mäsu prilejeme kokosové mlieko, nadrobno nakrájaný zázvor, limetkovú šťavu, rybiu omáčku/soľ, sójovú omáčku, štipku trstinového cukru, poriadne premiešame a necháme cca 30 minút mierne variť. 

Dovarenie, dochutenie:

kariu

Cca 5 minút pred koncom varenia mäsa pridáme na kocky nakrájanú cuketu/baklažán, nasekanú bazalku, prípadne iné bylinky a ešte povaríme. Dochutíme podľa potreby (rybia omáčka/soľ, čierne korenie, kari pasta). 

Podávame s ryžou. V Thajsku je kari servírované v polievkových miskách, ryža vždy na tanieriku oddelene. U nás po európsky na hulváta - spoločne na jednom... 


Dobrú chuť!

Vytlačiť recept