satayuvod

Hydinové satay

Ázijská kuchyňa 60 min
Vytlačiť recept

Mäso na paličke - v tom tkvie celé čaro tohto indonézskeho pokrmu. A je vlastne úplne jedno, či je hydinové, bravčové alebo z krokodíla (áno, aj také sme videli v ponuke). Najčastejšie sa griluje na uhlí a podáva sa s omáčkou, s arašidovou, s chili, so zázvorom, s kokosom a je jedným z najobvyklejších jedál na ázijských trhoviskách.

Suroviny

  • (na cca 4 porcie)
  • 400-500 g kuracie/morčacie mäso
  • 2 PL arašidy
  • 2 ks cesnak (strúčiky)
  • sezámový olej
  • sezámové semienko
  • sójová omáčka
  • olej na orestovanie
  • 2 PL ryžová/hladká múka
  • 1 ks mladá zelená cibuľka
  • 1 ks menšia mrkva
  • 5-6 ks šampióny/hríby shitake
  • balenie rezancov (ryžových, pšeničných)
  • soľ, čierne korenie mleté
  • alternatívne:
  • bambusové výhonky
  • mungo klíčky
  • chili omáčka
  • zelenina na prílohový šalátik

Postup

Príprava mäsa:

satay2

Kuracie/morčacie mäso nakrájame na pásiky, max 2,5 cm hrubé. Osolíme, okoreníme a poprášime ryžovou múkou.

Marináda:

satay1

Do menšej nádoby si pripravíme marinádu: sezámový olej, sezamové semienka a sójovú omáčku. Naložíme do nej mäso a necháme v chlade aspoň 2 hodiny.

Rezance:

satay5

Pripravíme si rezance ázijského typu (ryžové, pšeničné) podľa návodu. Zväčša ich stačí na pár minút zaliať horúcou vodou. Necháme odtiecť.

Orestovanie:

satay3

Mäso napichneme na špajle alebo na bambusové tyčinky. Ak chceme byť autentickí a máme k dispozícii citrónovú trávu, napichneme mäso na zhrubnuté stonky trávy. Opečieme na panvici na rozohriatom oleji.

Odležanie:

satay7

Paličky s mäsom vyberieme a zabalíme do alobalu. Necháme odpočívať. 

Omáčka na rezance:

satay3a

Na rozohriatom oleji opečieme nakrájané šampióny, arašidy a nadrobno nakrájaný cesnak.

Omáčka na rezance:

satay4

Pridáme sójovú omáčku, nakrájanú mladú zelenú cibuľku a tenučké pásiky mrkvy. Ak máme k dispozícii, pridáme pásiky bambusových výhonkov a mungo klíčky. Zahustíme ryžovou múkou, ktorú sme rozmiešali v šálke s vodou. Krátko povaríme (cca 1-2 minúty).

Omáčka na rezance:

satay6

Omáčku odstavíme a pridáme rezance. Poriadne premiešame.

Servírovanie:

satayp

Servírujeme s chili omáčkou a šalátikom na osvieženie.

Vytlačiť recept