ostrou

Ostrokyslá polievka

Ázijská kuchyňa 120 min
Vytlačiť recept

Napriek tomu, že väčšinu jedál z ponuky našich ázijských bistier by sme v Ázii hľadali ťažko, ostrokyslá polievka je skutočne autentická. Pochádza z čínskej oblasti Sečuánu a v originálnom názve znie celkom poeticky "Suan La Tang". Táto Hot and Sour polievka (teplá a kyslá) sa varila najmä v zime pre miestnu chudobu - na zahriatie. Dnes už má svojich priaznivcov po celom svete. Netreba sa báť, jej príprava je ľahká, i keď trochu pracnejšia ako pri našom typickom vývare. Chuť sa priblíži k originálu tým viac, čím viac originálnych surovín použijeme. Nemali by chýbať  huby ako uchovec bazový (Judášove ucho), huby shitake, ázijská sójová omáčka, pasta Sambal Oelek alebo červená kari pasta a ryžový ocot (ten sa v žiadnom prípade nedá nahradiť tým našim). Prísady ako bambusové výhonky, rybia omáčka, či sezamový olej sú prínosom, ale nie sú nevyhnutne nutné a aj bez toho tofu sa zaobídeme. Ale, ak ju chceme eňo ňuňo - ako Suan La Tang, je lepšie si zaobstarať všetky potrebné ingrediencie, či už z ázijských potravín alebo z väčšieho supermarketu. 


Suroviny

  • (na 5-6 porcií)
  • 1,5 L vývar alebo
  • kuracie mäso/kosti/kačacie odrezky
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 5 ks huby shitake (sušené alebo čerstvé)
  • 5 ks huby judášové ucho (uchovec bazový)
  • 5 ks šampióny
  • 3-4 PL Solamyl škrob/ryžová múka/tapioková múka
  • 1 ks vajce
  • 1/2 ks bambusové výhonky (menší sterilizovaný pohár)
  • kúsok zázvoru
  • neúdené tofu
  • 3 PL sójová omáčka (tmavá)
  • 3 a viac PL ryžový ocot (podľa chuti)
  • 1 PL ustricová omáčka
  • 1 ČL trstinový cukor
  • 2 ČL pasta sambala oelek/Red curry pasta
  • na dozdobenie:
  • pažítka/petržlenová vňať/koriander/pór

Postup

Príprava:

ostro2

Sušené huby namočíme do studenej vody. Do hrnca dáme variť kura aj s kožou (ak nemáme už hotový pripravený vývar). 


Varenie:

ostro3

Keď z vývaru pozberáme penu, vlejeme sójovú omáčku, ryžový ocot,  pastu sambal oelek/Red curry pastu, ustricovú omáčku a rybiu omáčku (ak nemáme, použijeme obyčajnú soľ) a varíme cca 40 minút.


Mäso a zelenina:

ostro6

Keď je mäso uvarené, oberieme ho od kostí a nakrájame. Pridáme na veľmi drobno nakrájané všetky suroviny - petržlen, huby, bambusové výhonky, tofu, zázvor - namiesto pracného krájania nadrobno si môžeme pomôcť nasekaním v špeciálnom nadstavci tyčového mixéra. Mrkvu pridáme ako poslednú pár minút pred dovarením, uvarí sa rýchlo a nechceme ju rozvarenú. Vrátime späť obraté nakrájané mäso z kuraťa. Po 10-15 minútach ochutnáme a dochutíme podľa potreby (sójová omáčka/ryžový ocot/trstinový cukor). Netreba sa báť ryžového octa, polievka ho znesie dosť. 


*

ostro4

*

ostro5

Škrob/zahustenie:

ostro7

Keď už sme dosiahli finálnu chuť, do šálky vlejeme studenú vodu a škrob (voda musí byť studená, aby škrob nezhrudkoval), miešame do rozpustenia, aby nám vznikla hladká konzistencia. Potom pomaly vlejeme za stáleho miešania do vriacej polievky, a varíme, až kým nezískame hustotu, ako požadujeme.


*

ostro8

Vajíčko:

ostro9

Do šálky si rozbijeme vajíčko a vymiešame si žĺtok s bielkom. Vajíčkovú zmes pomaly vpúšťame do polievky cez hroty vidličky do vriacej polievky. 

Postup s pridaním škrobu a vajíčka musí byť dodržaný, ako prvé zahustíme, až potom pridávame vajce. Opačne by sme polievku len zakalili. 

Už nemiešame, polievku len stiahneme. Necháme chvíľku povariť a odstavíme. 


Servírovanie:

ostrou1

Polievku dozdobíme nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Vytlačiť recept