
Napriek tomu, že väčšinu jedál z ponuky našich ázijských bistier by sme v Ázii hľadali ťažko, ostrokyslá polievka je skutočne autentická. Pochádza z čínskej oblasti Sečuánu a v originálnom názve znie celkom poeticky "Suan La Tang". Táto Hot and Sour polievka (teplá a kyslá) sa varila najmä v zime pre miestnu chudobu - na zahriatie. Dnes už má svojich priaznivcov po celom svete. Netreba sa báť, jej príprava je ľahká, i keď trochu pracnejšia ako pri našom typickom vývare. Chuť sa priblíži k originálu tým viac, čím viac originálnych surovín použijeme. Nemali by chýbať huby ako uchovec bazový (Judášove ucho), huby shitake, ázijská sójová omáčka, pasta Sambal Oelek alebo červená kari pasta a ryžový ocot (ten sa v žiadnom prípade nedá nahradiť tým našim). Prísady ako bambusové výhonky, rybia omáčka, či sezamový olej sú prínosom, ale nie sú nevyhnutne nutné a aj bez toho tofu sa zaobídeme. Ale, ak ju chceme eňo ňuňo - ako Suan La Tang, je lepšie si zaobstarať všetky potrebné ingrediencie, či už z ázijských potravín alebo z väčšieho supermarketu.