phou

Pho Bo (Vietnamský vývar)

Ázijská kuchyňa 180 min
Vytlačiť recept

Veru neviem, či sa dá prejsť ulicou Saigonu alebo Bangkoku bez toho, aby ste stretli predavača/predavačku polievky Pho Bo (vietnamsky hovädzia polievka v rezancami, číta sa "fo bó"). I keď v Thajsku sa jedná o presne ten istý vývar ako vo Vietname, tu sa označuje  skôr názvom "Noodle soup", čiže rezancová polievka. Tá klasická je z hovädzieho mäsa, varí sa celú noc, kľudne aj 12 hodín. Väčšina predavačov má však v ponuke aj kuraciu, bravčovú, či zeleninovú variantu. V Ázii nie je dané, v aký denný čas sa polievka podáva, ak máte chuť, dáte si ju na raňajky, na obed alebo na večeru, v stánkoch je dostupná po celý deň. Lacná, sýta a voňavá.

Milujem tie zvláštne chute, ktoré sa v našich vývaroch nevyskytujú, badián, zázvor,  limetková šťava, akurát si rada odpustím koriander. Mimochodom, ten badián naozaj musí byť, a jedno, či sušený vcelku (sú to tie krásne hviezdičky, ktoré sa používajú na zdobenie vianočných vencov) alebo mletý. Bez neho nedosiahne Pho tú typickú exkluzívnu vôňu. 

K veľkej mise polievky v Ázii neodmysliteľne patrí tanier s bylinkami, klíčkami, chili a limetkou. Konzumuje sa paličkami a lyžicou s malou rúčkou.  Je úžasná, priam vynikajúca a radí sa medzi TOP najzdravšie jedlá sveta. 

Suroviny

  • 300-500 g hovädzie mäso (predné s kosťou, špikové kosti, rebrá), prípadne iný druh mäsa
  • 1 ks cibuľa aj so šupkou
  • zázvor cca 3 cm kúsok
  • 1 strúčik cesnak
  • 1 PL trstinový cukor
  • 1 chili paprička
  • jarná cibuľka
  • výhonky mungo, klíčky
  • limetka/citrón (1 - 2 PL šťava)
  • soľ, čierne korenie celé, škorica, badián, klinčeky
  • ryžové rezance
  • na dozdobenie:
  • bylinky, chili, jarná cibuľka

Postup

Príprava:

pho2

Očistíme si zeleninu, cibuľu necháme aj so šupkou.

Vývar:

pho3

Mäso vložíme do vody, osolíme a varíme na slabom ohni (čím dlhšie, tým lepšie). Sivú penu, ktorá vznikne pri varení vývaru, sitkom odoberáme. Po odobraní peny pridáme všetky zeleninové zložky a koreniny a varíme ďalej.

Ryžové rezance:

pho4

Do hrnca/misky nasypeme ryžové rezance a zalejeme ich horúcou vodou. Necháme v horúcej vode podľa návodu (cca 5-8 minút do zmäknutia rezancov). Potom rezance zlejeme.

Servírovanie:

pho5

Do misiek vložíme uvarené ryžové rezance, na tenko nakrájané uvarené mäso z polievky, bylinky, klíčky, jarnú cibuľku, na jemné pásiky nakrájanú šalotku a chili a zalejeme horúcim vývarom. Dobrú chuť! 

Vytlačiť recept