
Veru neviem, či sa dá prejsť ulicou Saigonu alebo Bangkoku bez toho, aby ste stretli predavača/predavačku polievky Pho Bo (vietnamsky hovädzia polievka v rezancami, číta sa "fo bó"). I keď v Thajsku sa jedná o presne ten istý vývar ako vo Vietname, tu sa označuje skôr názvom "Noodle soup", čiže rezancová polievka. Tá klasická je z hovädzieho mäsa, varí sa celú noc, kľudne aj 12 hodín. Väčšina predavačov má však v ponuke aj kuraciu, bravčovú, či zeleninovú variantu. V Ázii nie je dané, v aký denný čas sa polievka podáva, ak máte chuť, dáte si ju na raňajky, na obed alebo na večeru, v stánkoch je dostupná po celý deň. Lacná, sýta a voňavá.
Milujem tie zvláštne chute, ktoré sa v našich vývaroch nevyskytujú, badián, zázvor, limetková šťava, akurát si rada odpustím koriander. Mimochodom, ten badián naozaj musí byť, a jedno, či sušený vcelku (sú to tie krásne hviezdičky, ktoré sa používajú na zdobenie vianočných vencov) alebo mletý. Bez neho nedosiahne Pho tú typickú exkluzívnu vôňu.
K veľkej mise polievky v Ázii neodmysliteľne patrí tanier s bylinkami, klíčkami, chili a limetkou. Konzumuje sa paličkami a lyžicou s malou rúčkou. Je úžasná, priam vynikajúca a radí sa medzi TOP najzdravšie jedlá sveta.