tomu

Polievka Tom Yam

Ázijská kuchyňa 60 min
Vytlačiť recept

Polievka Tom Yam alebo Tom Yum  (:tom jam:) je pokrm, ktorému sa v Thajsku skrátka nedá vyhnúť. Je možné ho ignorovať, ako sa aj mne istú dobu darilo, lebo však vizuálne - úprimne - nič nevyhnutné k životu... Jeden pekný večer na ostrove Chang zvíťazila zvedavosť a Tom Yam vstúpil, raz a navždy, do môjho života. Prudko, štipľavo, prekvapivo. Pochopiteľne, nie všade v Thajsku Tom Yam chutilo, niekde šľahali z úst plamienky, inde plamene, niekde nebola dostatočne kyslá alebo naopak kyslá prílliš. Väčšinou ju podávali vo variante s kokosovým, prípadne nesladeným kondenzovaným mliekom (pridáva sa pár lyžíc ku koncu varenia) a táto verzia mi zapasovala viac ako len samotný Tom Yam vývar. 

Netreba sa zľaknúť zoznamu surovín potrebných na Tom Yam, základom je galangal (druh zázvoru), citrónová tráva a kefírové listy (listy limetky), ktoré môžeme zakúpiť v každom obchode s ázijskými potravinami, ak však nič také nemáme po ruke, všetky tieto ingrediencie nahradí Tom Yam pasta. A tá už býva dostupná  často aj v našich obchodných reťazcoch. 

Tom Yam Goong je variácia s krevetami, Tom Yam Gai s kuracím mäsom (prsiami nakrájanými na širšie plátky), ale bežné sú aj variácie s hubami alebo čisto len zeleninové vývary. 

Polievka sa môže konzumovať samotná, ak sme ale pripravili pikantnejšiu verziu, podávame spoločne s miskou jasmínovej ryže. V Thajsku je bez ryže Tom Yam nepožívateľná, zíde sa aj balík papierových vreckoviek a hodne tekutín. 





Suroviny

  • (na 4-5 porcií polievky)
  • 300 - 400 g kuracie prsia/krevety
  • 3 PL Tom Yam pasta alebo prírodné suroviny (galangal/zázvor, citrónová tráva, kefírové listy - listy limetky, rybia omáčka)
  • 1-2 ks paradajka
  • 1/2 ks cibuľa
  • 150 g huby (shitake/hliva/šampióny/judášové ucho-uchovec bazový, prípadne kombinácia týchto húb)
  • 1-2 strúčiky cesnak
  • ryžové rezance
  • 100 - 150 ml kokosové mlieko alebo kondenzované mlieko nesladené
  • 500 ml vývar/voda
  • 1 PL limetková/citrónová šťava
  • 1 ČL trstinový/kryštálový cukor
  • alternatívne: bambusové výhonky, koriander, chilli
  • na dozdobenie:
  • plátky chilli, jarná cibuľka, bylinky (koriander/petržlenová vňať/thajská bazalka)

Postup

Vývar:

tom1

Ak nemáme v zásobe hotový vývar, pripravíme si ho. Do osolenej vody dáme variť kuracie časti.

Vývar:

tom2

Penu, ktorá vzniká pri varení, sitkom odoberáme.

Príprava surovín:

tom3

Pripravíme si suroviny: polovicu cibule aj so šupkou, mrkvu nakrájanú na jemné pásiky, cesnak na drobné kúsky. Nakrájame si huby (judášove ucho/shitake/šampióny/hlivu ustricovú/hlivu kotúčovú/shimeji, prípadne kombináciu týchto húb), Pripravíme si paradajky, citrónovú/limetkovú šťavu, alternatívne sa môžu pridať zelené fazuľové lusky, mladé baklažániky, bambusové výhonky, mladá zelená cibuľka, celé chili papričky. 

Na vytvorenie tej základnej/podstatnej chuti polievky Tom Yam máme 2 možnosti: 

Možnosť č. 1: Pripravíme si kefírové-limetkové listy (čerstvé alebo sušené), na väčšie kusy nakrájané citrónovú trávu a galangal. Ak máme varné sitko na koreniny, varíme tieto ingrediencie v ňom, nakoľko sú veľmi tuhé, je dobré ich pred servírovaním z polievky vytiahnuť. 

Možnosť č. 2: Pripravíme si Tom Yam pastu. 

Poznámka: Tom Yam pasta sa môže pridať aj v prípade, že varíme z čerstvých surovín (kefírové listy, citrónová tráva a galangal), polievka bude mať ešte intenzívnejšiu chuť. 

Varenie:

tom4

Všetky suroviny pridáme do vývaru a varíme cca 45 minút.

Rezance:

tom5

Počas varenia si pripravíme rezance. Ak použijeme ryžové, zalejeme ich v miske vriacou vodou, necháme zmäknúť cca 5-10 minút a zlejeme. Ak máme pšeničné rezance (ázijského typu), varíme ich vo vriacej vode do zmäknutia a zlejeme.

Očistenie vývaru:

tom6

Z vývaru odoberieme nejedlé časti (kefírové listy, citrónová tráva, galangal, kuracie časti a zbytky z paradajok). Kuracie mäso oberieme od kostí, prípadne nakrájame, ak sme použili kuracie prsia a vrátime do vývaru.

Ochutenie:

tom7

Dochutíme citrónovou/limetkovou šťavou a ochutnáme. Podľa potreby môže chuť doladiť pridaním štipky cukru. Ak robíme krémovú verziu polievky, prilejeme kokosové mlieko alebo nesladené kondenzované mlieko, premiešame (už nevaríme). Nasekáme bylinky, prisypeme ich do polievky, vložíme aj rezance a podávame.

Dobrú a hlavne štipľavú chuť!

tom
Vytlačiť recept