
Polievka Tom Yam alebo Tom Yum (:tom jam:) je pokrm, ktorému sa v Thajsku skrátka nedá vyhnúť. Je možné ho ignorovať, ako sa aj mne istú dobu darilo, lebo však vizuálne - úprimne - nič nevyhnutné k životu... Jeden pekný večer na ostrove Chang zvíťazila zvedavosť a Tom Yam vstúpil, raz a navždy, do môjho života. Prudko, štipľavo, prekvapivo. Pochopiteľne, nie všade v Thajsku Tom Yam chutilo, niekde šľahali z úst plamienky, inde plamene, niekde nebola dostatočne kyslá alebo naopak kyslá prílliš. Väčšinou ju podávali vo variante s kokosovým, prípadne nesladeným kondenzovaným mliekom (pridáva sa pár lyžíc ku koncu varenia) a táto verzia mi zapasovala viac ako len samotný Tom Yam vývar.
Netreba sa zľaknúť zoznamu surovín potrebných na Tom Yam, základom je galangal (druh zázvoru), citrónová tráva a kefírové listy (listy limetky), ktoré môžeme zakúpiť v každom obchode s ázijskými potravinami, ak však nič také nemáme po ruke, všetky tieto ingrediencie nahradí Tom Yam pasta. A tá už býva dostupná často aj v našich obchodných reťazcoch.
Tom Yam Goong je variácia s krevetami, Tom Yam Gai s kuracím mäsom (prsiami nakrájanými na širšie plátky), ale bežné sú aj variácie s hubami alebo čisto len zeleninové vývary.
Polievka sa môže konzumovať samotná, ak sme ale pripravili pikantnejšiu verziu, podávame spoločne s miskou jasmínovej ryže. V Thajsku je bez ryže Tom Yam nepožívateľná, zíde sa aj balík papierových vreckoviek a hodne tekutín.