ramen6

Ramen (japonský vývar)

Ázijská kuchyňa
Vytlačiť recept

Výborný a silný mäsový vývar, nazvime ho skôr rezancovým pokrmom, nakoľko nasýti ako hlavný chod. Ramen môžeme nájsť s bravčovým alebo hovädzím mäsom, krevetami, vajcom, kukuricou, bambusovými výhonkami a inými ingredienciami.

Suroviny

  • (cca 4-5 porcií)

Postup

Mäsový základ:

ramen1

Pripravíme si základ na silný vývar (môžeme použiť kuracie, morčacie, bravčové alebo aj hovädzie mäso/kosti), ktoré dáme variť do osolenej vody. Pridáme aj zeleninovú zelenú vložku, napr. karfiolové listy, kapustu, kalerábové listy, kapustu pak choi a pod. Chýbať nesmie na väčšie kusy nakrájaný zázvor a chili paprička. 

Zeleninová časť:

Keď polievku očistíme od peny (zrazené bielkoviny z mäsa), vyvarené zeleninové listy vyberieme a nahradíme ich úhľadne nakrájanou zeleninou podľa chuti (mrkva, kaleráb, šampióny, hliva...). Pridáme očistený strúčik cesnaku a sójovú omáčku. 

Sušené huby:

ramen2

Výbornú chuť dotvoria ázijské huby shitake. Ak ich máme v sušenej podobe, namočíme ich do vody, keď zmäknú, pokrájame ich a dáme variť do vývaru. 

Rezance:

ramen3

V druhom hrnci vo vriacej osolenej vode uvaríme ázijské rezance (pšeničné alebo ryžové), precedíme, odložíme bokom.

Varenie:

ramen4

Čím dlhšie vývar varíme, tým bude silnejší a chutnejší (minimálne 3 hodiny na slabom ohni, aby vývar prudko nevrel). Počas varenia sledujeme zeleninu a keď je uvarená, z vývaru ju vytiahneme a odložíme bokom.

Servírovanie:

ramen5

Nakrájame si uvarené mäso z vývaru na úhľadné plátky. Do misky vložíme uvarené rezance, plátky húb, plátky mäsa a kúsky zeleniny. Zalejeme precedeným horúcim vývarom, dozdobíme nakrájanou mladou cibuľkou, šalotkou, prípadne zelenou vňaťkou. Na záver pridáme rozkrojené uvarené vajíčko (ideálne prepeličie). Dobrú chuť!

*

ramen6
Vytlačiť recept