curu

Zelené thajské kari (curry)

Ázijská kuchyňa 45 min
Vytlačiť recept

Opäť jedna špecialitka z nášho obľúbeného Thajska - zelené curry, výraznejšie ako červená verzia, ale zase menej ostré. Podáva sa s miskou ryže, v ázijskej verzii s nesolenou jasmínovou. Najčastejšie je v ponuke s kuracím mäsom alebo s krevetami, prípadne s tofu, no chutné aj v kombinácií s bravčovým, či hovädzím mäsom.


Suroviny

  • (cca 4-5 porcií)
  • 400-500 g kuracie prsia
  • zelenina typu: baklažán/cuketa/šampióny/hliva
  • 2 - 4 PL zelená curry pasta
  • 250 ml kokosové mlieko
  • 500 ml vývar
  • rybia omáčka/soľ
  • štipka cukor
  • 1/2 ČL limetková šťava
  • bylinky: thajská alebo iná sladká bazalka/koriander/petržlenové vňať

Postup

Príprava mäsa:

cur1

Kuracie (prípadne morčacie) prsia nakrájame na kúsky (veľkosťou prispôsobené tak, aby sa konzumácii nemuseli krájať). Posolíme a necháme v chlade odležať.

Rozpustenie curry pasty:

cur3

V hrnci si rozohrejeme olej, vložíme curry pastu a miešame, kým sa pasta nerozpustí.

Vývar:

cur4

Rozpustenú Curry pastu zalejeme vývarom a cca 10 minút povaríme (neprivádzame do varu).

Kokosové mlieko:

cur5

Prilejeme kokosové mlieko a varíme ďalších 10 minút.

Mäso:

cur6

Pridáme nakrájané kuracie mäso a povaríme ďalších 15 minút.

Zelenina:

cur7

Ako posledné pridáme zeleninu podľa výberu (napr. baklažán, šampióny alebo iné huby, zelené hráškové lusky, fazulkové lusky a pod.). Pridáme citrónovú/limetkovú šťavu, cukor, osolíme buď soľou/rybou omáčkou a varíme ešte 10 minút. 

Servírovanie:

cur10

Dozdobíme bazalkou/petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou (v Ázii sa servíruje curry v hlbokej miske samostatne, curry v jednej, ryža v druhej). Dobrú chuť!

Dobrú chuť!

cur11
Vytlačiť recept