zlte2

Žlté thajské kari (curry)

Ázijská kuchyňa 60 min
Vytlačiť recept

Jedna z ďalších verzií thajského kari, tentokrát žltá. Nie som veľkým priaznivcom kari, na to sa špecializuje Majo, ale ak by som mala medzi nimi nejaké vybrať, bolo by to práve toto žlté. Nie je tak výrazné a tak prenikavé, ako jeho červená a zelená sestra. K dispozícii musíme mať žltú kari pastu, kokosové mlieko a základnú zložku podľa chuti (mäso, zelenina, ryby, morské plody). Varí sa rýchlo a jednoducho, je výborné na trávenie a pri jeho príprave sa zašpiní len jeden hrniec.



Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 300 g mäsa hydinového/bravčového/hovädzieho/kreviet/tofu...
  • 2 PL olej/masť
  • 2 PL kari pasta žltá
  • 2-3 ks zemiaky
  • 1 strúčik cesnak
  • sušený zázvor/kúsok čerstvého zázvoru
  • 1/2 mrkva
  • 200-250 ml kokosové mlieko/smotana
  • voda/vývar
  • na dozdobenie: zelená vňať, sezámové semienko

Postup

Príprava:

zlte01

Nakrájame si mäso na rovnako veľké kúsky, zeleninu na kocky.

Orestovanie:

zlte02

V hrnci rozohrejeme olej/masť a opražíme na nej nakrájané mäso a zeleninu.

Kari pasta:

zlte03

Pridáme žltú kari pastu a za občasného miešania ju rozpustíme v tuku.

Varenie:

zlte04

Zalejeme vodou/vývarom tak, aby bolo mäso v tekutine, viac nie. Pridáme cesnak, sušený alebo čerstvý zázvor (ak používame čerstvý, pred servírovaním kari ho vyberieme) a varíme 15-30 minút do zmäknutia zeleniny. 

Kokosové mlieko:

zlte05

Akonáhle je zeleninka na skus, prilejeme kokosovú smotanu, premiešame, a varíme ešte pár minút, aby sa všetko dokonale spojilo a prehrialo.

Dobrú chuť!

zlte06

Podávame samotné alebo s miskou ryže. Ozdobujeme bylinkami, sezamovými semienkami, plátkami chili papričky a pod.

Vytlačiť recept