kur0

Hlivový/kuriatkový perkelt

Bezmäsité jedlá 40 min
Vytlačiť recept

Parádna vecička, hubový perkelt! Absolútne najlepšou voľbou sú kuriatka jedlé, v čase núdze môžeme použiť aj hlivu, prípadne iné tuhšie huby, ktoré si aj po varení zachovajú aspoň miernu chrumkavosť. Ak chceme čisto bezmäsitý pokrm, slaninku/šunku/hydinové mäsko vynecháme. Podávame s haluškami, cestovinou, hodí sa aj tarhoňa; naša kamarátka Silvinka z Trnavy podáva kuriatkový paprikáš s knedľou, čo môže byť taktiež dobrá voľba. Dochucujeme čerstvými bylinkami. 

Suroviny

  • (na cca 4 porcite)
  • 300-500 g hlivy ustricovej alebo kuriatok jedlých
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnak
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • 1 plátok masla
  • olej/masť
  • voda/vývar
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca mletá, majorán,
  • muškátový oriešok
  • alternatívne: 100 g slanina/šunka/hydinové mäso
  • na dozdobenie:
  • petržlenová vňať/pažítka/bazalka/jarná cibuľka

Postup

Príprava:

kur1

Kuriatka (prípadne iné huby) očistíme, veľkým pomocníkom je pri kuriatkach hubársky nožík so štetinovou kefkou. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Ak pridávame aj mäso/šunku/slaninku, nakrájame na menšie kúsky.

Orestovanie:

kur2

V hrnci/v hlbokej panvici si rozohrejeme olej/masť a orestujeme cibuľu, cesnak a slaninu/mäso/šunku. Pridáme kuriatka, premiešame. Prilejeme trochu vody/vývaru, osolíme, okoreníme (majorán a muškátový oriešok pridávame až na záver) a necháme pár minút podusiť. 

Omáčka:

kur3

Do hrnca prilejeme smotanu na šľahanie a plátok masla na zjemnenie omáčky. Ak chceme viac omáčky, prilejeme ešte vývar/vodu. Za občasného miešania necháme variť na miernom ohni cca 5 minút.

Príloha:

kur4

Uvaríme si cestoviny/halušky/špecle/tarhoňu, zlejeme z nich vodu a necháme odtiecť. Cestoviny pridáme k omáčke, nastrúhame muškátový oriešok, posypeme trochou majoránu a poriadne premiešame. Dozdobíme čerstvými bylinkami (petržlenová vňať/bazalka/pažítka/jarná cibuľka a pod.) a podávame. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept