Postup
Príprava:
Kuriatka (prípadne iné huby) očistíme, veľkým pomocníkom je pri kuriatkach hubársky nožík so štetinovou kefkou. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Ak pridávame aj mäso/šunku/slaninku, nakrájame na menšie kúsky.
Orestovanie:
V hrnci/v hlbokej panvici si rozohrejeme olej/masť a orestujeme cibuľu, cesnak a slaninu/mäso/šunku. Pridáme kuriatka, premiešame. Prilejeme trochu vody/vývaru, osolíme, okoreníme (majorán a muškátový oriešok pridávame až na záver) a necháme pár minút podusiť.
Omáčka:
Do hrnca prilejeme smotanu na šľahanie a plátok masla na zjemnenie omáčky. Ak chceme viac omáčky, prilejeme ešte vývar/vodu. Za občasného miešania necháme variť na miernom ohni cca 5 minút.
Príloha:
Uvaríme si cestoviny/halušky/špecle/tarhoňu, zlejeme z nich vodu a necháme odtiecť. Cestoviny pridáme k omáčke, nastrúhame muškátový oriešok, posypeme trochou majoránu a poriadne premiešame. Dozdobíme čerstvými bylinkami (petržlenová vňať/bazalka/pažítka/jarná cibuľka a pod.) a podávame. Dobrú chuť!