slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Že by bol vysmážaný karfiol práve zdravým pokrmom, to asi nikoho nepresvedčím, a to ani napriek tomu, že samotný obsahuje vysokú dávku vitamínu C a vápnika, pomáha sdrcovej činnosti a obličkám. No však vysmážané nejeme každý deň a tatarská omáčka je predsa mliečny výrobok a mlieko je potrebné pre výživu kostí...

Vyskúšajte do trojobalu pridať nastrúhaný parmazán, sušený cesnak, sezamové semienka alebo kari pastu a dosiahnete úplne inú a originálnu chuť!

Suroviny

  • (cca 4-5 porcií)
  • 1 ks karfiol
  • 3 ks vajcia
  • múka na obalenie
  • strúhanka na obalenie
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca mletá
  • olej/masť na vysmážanie

Postup

Očistenie:

ka1

Z karfiólu zrežeme listy a ak je potrebné, umyjeme ho.

Predvarenie:

ka2

Karfiol rozdelíme na hlavičky a dáme variť. Vodu osolíme a dochutíme koreninami. Varíme len do polomäkka (cca 10-15 minút podľa veľkosti hlavičiek). Prípadne môžeme karfiol "predvariť" na pare (ako keď zohrievame knedľu). Samozrejme, túto časť predvarenia môžeme vynechať a vysmážať karfiol sa dá aj surový, nám však vyhovuje kombinácia chrumkavého trojobalu a mäkkšieho karfiolu vo vnútri.

Vychladenie:

ka3

Karfiol vyberieme, scedíme a necháme vychladiť.

Obalenie:

ka4

Vychladnutý karfiol ochutnáme, podľa potreby ešte osolíme a obalíme v trojobale (hladká múka, rozšľahané vajíčko, strúhanka). Je možné karfiol obaliť aj v cestíčku, kedy zmiešame mlieko, vajcia a hladkú múku s trochou soli (cca 3 ks vajcia, 150-200 ml mlieko, 130 g hladká múka).

Vysmaženie:

ka5

V hlbokej panvici/hrnci si zohrejeme dostatočný objem oleja/masti (aspoň 3 cm výška hladiny oleja).

Dobrú chuť!

ka6

Obalený karfiol vysmažíme dozlatista zo všetkých strán. Necháme odkvapkať od oleja/masti na papierovej kuchynskej utierke. Podávame s varenými zemiakmi a tatarskou omáčkou. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept