

Bratislavské pliecko
Bravčové mäso 90 minSuroviny
- 500-650 g bravčové pliecko/stehno
- 1 ks cibuľa
- 1 ks mrkva
- kúsok zeleru/zelerová vňať
- 1 ks sterilizovaná uhorka
- 2 PL sterilizovaný/mrazený hrášok
- 300 ml mlieko
- 3 PL smotana na šľahanie
- 2 - 3 PL paradajkový pretlak
- 1-2 PL olej/masť
- 1-2 PL masť
- vývar/voda
- na dochutenie:
- soľ, čierne korenie mleté, citrónová šťava
Postup
Príprava mäsa I.:

Do mäsa narežeme nožom otvory a prešpikujeme slaninkou, prípadne mladou mrkvičkou vcelku. Suroviny vkladáme tak, aby pri krájaní proti vláknam bolo v každom plátku mäsa kúsok z každej vloženej suroviny.
Príprava základu I.:

Na rozpálenom oleji/masti orestujeme nakrájanú cibuľku a slaninku. Vložíme mäso a opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.
Príprava mäsa II.:

Mäso stiahneme a zvinieme špagátikom. Osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a poprášime hladkou ryžovou/pšeničnou múkou.
Príprava základu:

Pridáme paradajkový pretlak, opečené mäso, vývar/vodu (do 2/3 výšky mäsa), kúsok zeleru/zelerovú vňať zakryjeme a dusíme približne 2-2,5 hodiny do mäkka. Priebežne počas varenia miešame, mäso párkrát obrátime, prípadne prilejeme vývar alebo vodu.
Príprava zeleniny:
Očistíme mrkvu. Spolu so sterilizovanou uhorkou nakrájame na menšie kocky.
Príprava omáčky:

Akonáhle je mäso uvarené (dostatočne mäkké), vyberieme ho, zabalíme do alobalu a dáme bokom. Výpek, ktorý nám zostal v hrnci, na silnejšom ohni čo najviac zredukujeme (pozor, nezabúdame miešať). Zoslabíme oheň, prisypeme múku, opražíme a zalejeme trochou studenej vody. Poriadne miešame a varíme ešte cca 3 minúty. Prilejeme mlieko, stále miešame. Omáčku prepasírujeme cez sitko a vlejeme naspäť do hrnca. Dosolíme, dokoreníme.
Dokončenie omáčky:
Do hrnca s omáčkou prisypeme nakrájanú zeleninu a ešte cca 10-15 minút povaríme. Pridáme hrášok a smotanu, pár minút ešte miešame a varíme. Na záver ochutíme citrónovou šťavou.
Servírovanie:

Podávame s varenými cestovinami (kolienka sú krásna stará klasika) alebo s knedľou. Dozdobíme petržlenovou vňaťou alebo šalátom polníček.