ba7

Bratislavské pliecko

Bravčové mäso 90 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • 500-650 g bravčové pliecko/stehno
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva
  • kúsok zeleru/zelerová vňať
  • 1 ks sterilizovaná uhorka
  • 2 PL sterilizovaný/mrazený hrášok
  • 300 ml mlieko
  • 3 PL smotana na šľahanie
  • 2 - 3 PL paradajkový pretlak
  • 1-2 PL olej/masť
  • 1-2 PL masť
  • vývar/voda
  • na dochutenie:
  • soľ, čierne korenie mleté, citrónová šťava

Postup

Príprava mäsa I.:

ba1

Do  mäsa narežeme nožom otvory a prešpikujeme slaninkou, prípadne mladou mrkvičkou vcelku. Suroviny vkladáme tak, aby pri krájaní proti vláknam bolo v každom plátku mäsa kúsok z každej vloženej suroviny.

Príprava základu I.:

ba4

Na rozpálenom oleji/masti orestujeme nakrájanú cibuľku a slaninku. Vložíme mäso a opečieme ho zo všetkých strán, aby sa zatiahlo.

Príprava mäsa II.:

ba2

Mäso stiahneme a zvinieme špagátikom. Osolíme, okoreníme čiernym mletým korením a poprášime hladkou ryžovou/pšeničnou múkou.

Príprava základu:

ba5

Pridáme paradajkový pretlak, opečené mäso, vývar/vodu (do 2/3 výšky mäsa),  kúsok zeleru/zelerovú vňať zakryjeme a dusíme približne 2-2,5 hodiny do mäkka. Priebežne počas varenia miešame, mäso párkrát obrátime, prípadne prilejeme vývar alebo vodu. 

Príprava zeleniny:

Očistíme mrkvu. Spolu so sterilizovanou uhorkou nakrájame na menšie kocky.

Príprava omáčky:

ba6

Akonáhle je mäso uvarené (dostatočne mäkké), vyberieme ho, zabalíme do alobalu a dáme bokom. Výpek, ktorý nám zostal v hrnci, na silnejšom ohni čo najviac zredukujeme (pozor, nezabúdame miešať). Zoslabíme oheň, prisypeme múku, opražíme a zalejeme trochou studenej vody. Poriadne miešame a varíme ešte cca 3 minúty. Prilejeme mlieko, stále miešame. Omáčku prepasírujeme cez sitko a vlejeme naspäť do hrnca. Dosolíme, dokoreníme.

Dokončenie omáčky:

Do hrnca s omáčkou prisypeme nakrájanú zeleninu a ešte cca 10-15 minút povaríme. Pridáme hrášok a smotanu, pár minút ešte miešame a varíme. Na záver ochutíme citrónovou šťavou.

Servírovanie:

ba8

Podávame s varenými cestovinami (kolienka sú krásna stará klasika) alebo s knedľou. Dozdobíme petržlenovou vňaťou alebo šalátom polníček.

Vytlačiť recept