

Bravčové koleno varené
Bravčové mäso 120 minSuroviny
- bravčové koleno údené
- bobkový list
- čierne korenie celé, nové korenie
- strúčik cesnaku
- voda
- prílohy: chlieb/pečivo, baranie rohy, kyslé uhorky, čalamáda, varené vajíčka, horčica, cibuľka, nastrúhaný chren
Postup
Príprava:

Bravčové údené koleno dáme variť spoločne s korením, bobkovým listom a cesnakom. Varíme minimálne hodinu a pol tak, aby koleno bolo čo najviac ponorené vo vode, prípadne ho počas varenia otáčame, aby sa uvarilo rovnomerne. Ak chceme vývar z kolena použiť na huspeninu, pri varení poprepichujeme koleno v mastných častiach (kože) vidličkou, aby sa mastný podklad uvoľnil do vývaru.
Keď sa mäso na kolene začne oddeľovať od kosti (skúsime vidličkou), koleno je hotové. Nakrájame na plátky, podávame s chlebíkom, horčicou, čerstvým strúhaným chrenom a kyslou oblohou (baranie rohy, alma paprika, čalamáda, kyslé uhorky a pod.). Výborná je aj kombinácia so zemiakovou kašou.
Vývar použijeme na huspeninu, alebo ako základ na niektorú z polievok, ako napr. kapustnica, fazuľovica a pod. Vyliať ho by bol vážne hriech...
Dobrú chuť!
