koleno_uvod

Bravčové koleno varené

Bravčové mäso 120 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • bravčové koleno údené
  • bobkový list
  • čierne korenie celé, nové korenie
  • strúčik cesnaku
  • voda
  • prílohy: chlieb/pečivo, baranie rohy, kyslé uhorky, čalamáda, varené vajíčka, horčica, cibuľka, nastrúhaný chren

Postup

Príprava:

varene_koleno1

Bravčové údené koleno dáme variť spoločne s korením, bobkovým listom a cesnakom. Varíme minimálne hodinu a pol tak, aby koleno bolo čo najviac ponorené vo vode, prípadne ho počas varenia otáčame, aby sa uvarilo rovnomerne. Ak chceme vývar z kolena použiť na huspeninu, pri varení poprepichujeme koleno v mastných častiach (kože) vidličkou, aby sa mastný podklad uvoľnil do vývaru. 

Keď sa mäso na kolene začne oddeľovať od kosti (skúsime vidličkou), koleno je hotové. Nakrájame na plátky, podávame s chlebíkom, horčicou, čerstvým strúhaným chrenom a kyslou oblohou (baranie rohy, alma paprika, čalamáda, kyslé uhorky a pod.). Výborná je aj kombinácia so zemiakovou kašou.

Vývar použijeme na huspeninu, alebo ako základ na niektorú z polievok, ako napr. kapustnica, fazuľovica a pod. Vyliať ho by bol vážne hriech...

Dobrú chuť!

koleno000
Vytlačiť recept