horcicau

Bravčové na horčici

Bravčové mäso 120 min
Vytlačiť recept

Opäť jedno z jedál, pri ktorom nevystojíte pri šporáku jamu, neušpiníte polovicu kuchynského vybavenia a neminiete týždenný stravovací rozpočet. Použiť môžeme bravčové stehno, pliecko, karé alebo krkovičku, my preferujeme to prvé spomínané a ak máme časový priestor, nakladáme ho deň vopred. 

Moja svokra nebola bohvieaká kuchárka, ale toto bravčové robila bravúrne... či to bolo vďaka duseniu v kuchte alebo použitím domácej masti, sa mi doposiaľ zistiť nepodarilo...

Suroviny

  • bravčové karé/stehno
  • masť/olej
  • horčica
  • cibuľa
  • múka
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca celá
  • alternatívne: mlieko/smotana

Postup

Príprava:

horcica

Mäso pokrájame na rezne, osolíme, okoreníme a vyklepeme. Rezne posypeme ryžovou/hladkou múkou, potrieme  obyčajnou plnotučnou horčicou. Ak si mäso pripravujeme vopred (nakladáme), vložíme ho do mikroténového sáčka, pridáme olej, poriadne vytlačíme vzduch, uzavrieme a dáme odležať do chladu (niekoľko hodín, prípadne aj na celý deň).


Orestovanie:

horcica1

Na rozpálenom oleji/masti orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme mäso, ktoré opečieme z oboch strán, aby sa zatiahlo.



Dusenie:

horcica3

Mäso posypeme mletou rascou, čiernym mletým korením, pridáme horčicu, podlejeme teplou/horúcou vodou, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom ohni domäkka. 

Omáčka:

horcica6

Keď je mäso hotové, vyberieme ho, odložíme bokom. V šálke so studenou vodou rozmiešame dohladka ryžovú múku/hladkú múku a zmes vlejeme do horúcej omáčky. Miešame, kým nezhustne. Povaríme cca 2-3 minúty, aby sa chuť múky rozpustila. Ochutnáme, a ak je potrebné, dochutíme (soľ, čierne korenie mleté). 

Servírovanie:

horcicau

Mäso vrátime do omáčky; ak ideme servírovať hneď naložíme omáčku, mäso, prílohu a podávame. Najvhodnejšou prílohou je ryža a dobrý šalátik (uhorkový, mrkvový, kapustový...). Nesklame ani zemiaková kaša, tarhoňa, či iný druh cestoviny. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept