20250822_131533

Bravčové pečené, kapusta, knedľa

Bravčové mäso 150 min
Vytlačiť recept

Toto obľúbené jedlo českej kuchyne sa už od 19.storočia osvedčuje ako geniálne jedlo do krčiem a reštaurácií, kde chcú predať čo najviac piva (chce to niečo slaného, tučného, s výraznou chuťou, čiže niečo v ústach volá po dúšku chmelového nápoja). 

V posledných rokoch sa síce vedú rozporuplné diskusie, či vôbec jedlá ako spomínané vepřo-knedlo alebo aj taká klasická sviečková pocháduajú od našich českých susedov, keďže sa podľa historikov tieto jedlá varili aj na území Rakúska, či Nemecka. Je pravda, že tieto recepty v Domácí kuchařke Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 absentujú, ale úprimne... nejde o to, kde sa dané jedlo varí najdlhšie, ale ktorý národ sa s daným jedlo najviac stotožnil. A tak je to jasné - vepřo, knedlo, zelo určite k tým českým národným jedlám patrí. 

Suroviny

  • Kapusta:
  • 400 - 500 g kyslej kapusty/čerstvej kapusty
  • 1 ks stredne veľká cibuľa
  • cukor, soľ, rasca celá, rasca mletá, ocot - podľa chuti
  • masť
  • hladká múka podľa potreby
  • alternenatívne: nadrobno nakrájaná slaninka
  • Mäso:
  • bravčová krkovička/stehno/pliecko
  • (v prípade stehna/pliecka odporúčam prešpikovať slaninkou)
  • Knedľa:
  • viď recept v časti "Prílohy"

Postup

Mäso

Mäso necháme v celku. Osolíme, okoreníme (čierne korenie, rasca...), pridáme cibuľu (na chuť šťavy), na polovicu prerezanú hlavičku cesnaku, podlejeme trochou vody/vývaru, prípadne pivom a dáme zakryté alobalom piecť. Pri váhe mäsa cca 500 g to bude minimálne 90 minút a viac. Z času na čas skontrolujeme, či nie je potrebné doliať tekutinu.  

Kapusta:

Ak máme kyslú kapustu, prepláchneme ju v sitku pod tečúcou vodou (najmä, ak je príliš kyslá). Nakrájame na drobnejšie kúsky. 

V hrnci na masti opražíme nakrájanú cibuľu, slaninku. Pridáme kyslú kapustu, čierne korenie, racsu a poriadne premiešame. Posypeme hladkou múkou (ak chceme kapustu hustejšiu), premiešame, zalejeme horúcou/teplou vodou/vývarom. Dusíme pod pokrývkou cca 10-15 minút. Na záver ochutíme podľa chuti (mne vyhovujúci pomer: 3 PL kryštáľový cukor, 2 PL ocot). 

Servírovanie:

Upečené mäso nakrájame na plátky, položíme k nakrájanej knedli s naloženou kapustou na tanieri a jemne polejeme omáčkou z výpeku z mäsa.  

Vytlačiť recept