
Toto obľúbené jedlo českej kuchyne sa už od 19.storočia osvedčuje ako geniálne jedlo do krčiem a reštaurácií, kde chcú predať čo najviac piva (chce to niečo slaného, tučného, s výraznou chuťou, čiže niečo v ústach volá po dúšku chmelového nápoja).
V posledných rokoch sa síce vedú rozporuplné diskusie, či vôbec jedlá ako spomínané vepřo-knedlo alebo aj taká klasická sviečková pocháduajú od našich českých susedov, keďže sa podľa historikov tieto jedlá varili aj na území Rakúska, či Nemecka. Je pravda, že tieto recepty v Domácí kuchařke Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826 absentujú, ale úprimne... nejde o to, kde sa dané jedlo varí najdlhšie, ale ktorý národ sa s daným jedlo najviac stotožnil. A tak je to jasné - vepřo, knedlo, zelo určite k tým českým národným jedlám patrí.