spizy4

Bravčové špízy

Bravčové mäso 70 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • bravčové mäso (krkovička, stehno)
  • (môžeme kombinovať aj s kuracím mäsom)
  • slanina
  • huby čerstvé (šampiňóny, shitake...)
  • cibuľa
  • zemiaky
  • soľ, čierne korenie mleté
  • marináda na mäso:
  • olej, horčica, koreniny
  • alternatívne: cukina, paprika, klobáska, kukurica klásky

Postup

Príprava:

img_20200320_115725

Mäso nákrajame na kúsy, posolíme a dáme marinovať do zmesi oleja, horčice a korenín. Zeleninu, slaninu a zemiaky nakrájame na kúsky. Zeleninu a zemiaky tiež jemne nasolíme.

Vyskladanie:

img_20200320_120328

Mäso a ostatné prísady striedavo napichávame na špíz. K mäsu ukladáme hneď vedľa slaninku, aby zostalo vďake nej šťavnaté. Posypeme koreninami (čierne mleté korenie, sézam, bylinky a pod.).

Pečenie:

img_20200320_123503

Plech vystelieme papierom na pečenie, vložíme doň špízy a podlejeme cca 2 dcl vody. Plech zakryjeme alobalom, aby špízy nevyschli. Pečieme pri 180 stupňoch cca 30 minút, pričom po 15 minútach špízy otočíme. Po polhodine odstránime alobal a necháme dopiecť ešte približne 10 minút.


Dobrú chuť!

img_20200320_125212

Podávame s ryžou, zemiakmi, zemiakovou kašou alebo len tak so sviežim šalátikom. Špízy chutia výborne aj pripravované na grile (zabalené v alobale, aby sa mäso nevysušilo).

Vytlačiť recept