

Bravčové špízy
Bravčové mäso 70 minSuroviny
- bravčové mäso (krkovička, stehno)
- (môžeme kombinovať aj s kuracím mäsom)
- slanina
- huby čerstvé (šampiňóny, shitake...)
- cibuľa
- zemiaky
- soľ, čierne korenie mleté
- marináda na mäso:
- olej, horčica, koreniny
- alternatívne: cukina, paprika, klobáska, kukurica klásky
Postup
Príprava:

Mäso nákrajame na kúsy, posolíme a dáme marinovať do zmesi oleja, horčice a korenín. Zeleninu, slaninu a zemiaky nakrájame na kúsky. Zeleninu a zemiaky tiež jemne nasolíme.
Vyskladanie:

Mäso a ostatné prísady striedavo napichávame na špíz. K mäsu ukladáme hneď vedľa slaninku, aby zostalo vďake nej šťavnaté. Posypeme koreninami (čierne mleté korenie, sézam, bylinky a pod.).
Pečenie:

Plech vystelieme papierom na pečenie, vložíme doň špízy a podlejeme cca 2 dcl vody. Plech zakryjeme alobalom, aby špízy nevyschli. Pečieme pri 180 stupňoch cca 30 minút, pričom po 15 minútach špízy otočíme. Po polhodine odstránime alobal a necháme dopiecť ešte približne 10 minút.
Dobrú chuť!

Podávame s ryžou, zemiakmi, zemiakovou kašou alebo len tak so sviežim šalátikom. Špízy chutia výborne aj pripravované na grile (zabalené v alobale, aby sa mäso nevysušilo).