slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Gulášik so zemiakmi, skôr taká chatová verzia pravého guláša, keďže ten varíme z hovädzieho mäsa, prípadne z kombinácie hovädzieho/bravčového mäsa a určite vždy bez zemiakov. 

Pre nás je kľúčové, že nech je guláš z akéhokoľvek mäsa, nesmie obsahovať zelenú papriku, ani paradajky, nerobíme predsa lečo ale mäsový guláš! Okrem toho, my lečo fakt neradi...

Či už ho varíte v kotlíku, či v hrnci, ochutnávajte a dochutnávajte priebežne, dosolenie pokrmu pred podávaním už chute prepojiť nestihne. 

Tak ako kapustnica alebo fazuľovica, aj guláš je najlepší  2-3 dni odležaný.

Uvedené množstvo surovín je zhruba na 4-5 porcií guláša.


Suroviny

  • 500 - 600 g bravčové stehno (prípadne pliecko)
  • 1-2 cibule
  • 3 veľké zemiaky (1 ks na zahustenie)
  • 2 strúčiky cesnak
  • olej/masť
  • soľ
  • červená paprika mletá
  • rasca mletá
  • čierne korenie mleté
  • bobkový list
  • majorán
  • vývar/voda

Postup

Orestovanie:

gul1

Nakrájame si bravčové mäso na kocky (cca 3 x 3 cm). Očistíme cibuľu, pokrájame a podusíme ju v hrnci na rozhriatom oleji. Pridáme mäso a orestujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme mletú rascu a červenú mletú papriku. Miešame, aby sa červená paprika rozpustila v tuku. Pridáme očistené strúčiky cesnaku a zalejeme vodou/vývarom.

Zemiaky:

gul3

Očistíme si zemiaky, jeden nastrúhame na strúhadle najemno. Zbytok zemiakov nakrájame na kocky (cca 2 x 2 cm). Nastrúhaný zemiak pridáme k mäsu (pomôže nám guláš zahustiť). Nakrájané zemiaky pridáme, až keď bude mäsko polomäkké.

Varenie:

gul4

Guláš varíme, až kým všetky ingrediencie budú dostatočne mäkké, voda sa odparí a vznikne nám gulášová šťava. Ak máme pocit, že by šťava mala byť hustejšia, môžeme ju zahustiť ešte nadrobenou chlebovou striedkou.

Na záver dochutíme majoránkou (pridávame ju až na záver varenia, kedže pri dlhšom vare horkne). 

Servírovanie:

gul6

Guláš podávame v miskách alebo v hlbokých tanieroch, dozdobujeme petržlenovou vňaťou, plátkami čerstvej cibule (efektné je použitie plátkov bielej a červenej cibule), pažítkou a pod.

Dobrú chuť!

Servírujeme s chlebom alebo bagetkami.

Vytlačiť recept