slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Vážne nemám ani šajn, prečo cigánska... (žeby to opečenie mäsa do tmava?) a nech je pôvod akýkoľvek, neviem si bez cigánskej v žemli predstaviť žiadny jarmok alebo vianočné trhy. Osobne ju preferujem bez dusenej cibule, ktorú zvyknú do žemle pridávať, pre mňa je top s kapustovým šalátom a kyslou ohurkou. Ak máme dostatok času, je výhodou naložiť krkovičku na zjemnenie do mlieka alebo do marinády (minimálne cez noc, ale kľudne aj na 2 - 3 dni).

Najlepšie chutí, ak sa robí vo veľkom a na grile, ale poteší aj ako večera pre dvoch pripravená doma na panvici. Skrátka, výborný slovenský hamburger! Mimochodom, na stránke japonského veľvyslanectva odporúčajú ochutnať cigánsku pečienku - ako verziu horúceho sendviča z bravčového mäsa!

Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 4 ks/plátky bravčová krkovička
  • 4 PL horčica
  • 4 ks strúčiky cesnak
  • olej/masť
  • soľ, čierne korenie mleté
  • 4 ks žemľa/bageta/bosniak
  • Príloha:
  • zeleninová obloha podľa chuti - uhorka šalátová, uhorka sterilizovaná, feferóny, baranie rohy, cibuľa a pod.
  • -alternatívne mlieko na marinovanie

Postup

Príprava mäsa:

ci1

Mäso nakrájame na cca 1-1,5 cm plátky, osolíme, okoreníme a vyklepeme (najlepšie cez mikroténový sáčok).

Marinovanie:

ci2

Mäso potrieme rozlisovaným cesnakom, horčicou, pokvapkáme olejom a dáme odležať do chladu (ideálne cez noc).

Opečenie žemle/bagetky:

ci3

Pripravíme si žemľu/bosniak/bagetku, ktoré prekrojíme, potrieme olivovým olejom a opečieme na panvici do chrumkava. Odložíme bokom a necháme vychladnúť.

-

ci4

-

ciganska2

Orestovanie mäsa:

cig5

Mäso opečieme na panvici z oboch strán.

Prepečenie:

cig6

Ak mäso pustí šťavu, zlejeme ju z panvice, aby sa mäso viac opekalo ako dusilo.

Kapusta ako príloha - nakrájanie:

cig7

Pripravíme si prílohovú kapustu - nakrájame ju na tenké pásiky.

Kapusta ako príloha - ochutenie:

cig8

Nakrájanú kapustu osolíme, okorením, pridáme rascu, premiešame.

Kapusta ako príloha - odstátie:

cig9

Rukami pevne kapustu postláčame, pustí viac šťavy a bude jemnejšia. Môžeme ochutiť citrónovou šťavou zmiešanou s pár kvapkami olivového oleja. Necháme odstáť.

Servírovanie:

ciganska

-

cig10

Do opečenej žemle naložíme prílohovú kapustu a opečené mäsko. Môžeme pridať aj inú zeleninu podľa chuti: plátky šalátovej uhorky, paradajok, cibule, plátky sterilizovanej uhorky, feferóny, baranie rohy - podľa chuti. 

-

ciganska6

-

ciganska10

-

ciganska8
Vytlačiť recept