fa9

Fašírky

Bravčové mäso 120 min
Vytlačiť recept

Opäť taká celosvetová žrádelná záležitosť, v Nemecku "Fleischleibchen", v Anglicku "Meatballs", u susedov "karbanátky" a u nás proste fašírky. Spomeniem si na chudáka Fantozziho: "A ty bavorské karbanátky, škoda, že si nedáš! Štyri druhy mäso, šunka, sýr, vejce..."

U nás len z bravčového, bez šunky a bez syra, ale tiež fajnovosť fajnová.

Suroviny

  • (na 4-5 porcií)
  • 500 g bravčové mäso mleté
  • 2 ks staré pečivo
  • 100 ml mlieko
  • 2 ks vajcia
  • 1/2 cibuľa
  • 1 ks strúčik cesnak
  • hladká múka na obalenie
  • strúhanka
  • soľ, čierne korenie mleté, majoránka
  • masť/olej
  • alternatívne:
  • bylinky (petržlenová vňať/bazalka/majoránka)

Postup

Mäsová zmes:

fa2

Do misy vložíme najemno nakrájané pečivo (aspoň deň staré) a zalejeme ho miekom. Pridáme mleté mäso, najemno nakrájané pečivo, nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak, vajíčka a koreniny (soľ, čierne korenie mleté, majoránka). Poriadne rukami premiešame v kompaktnú zmes. Dáme zachladiť (z vychladenej zmesi sa budú lepšie tvarovať fašírky).

Tvarovanie fašíriek:

fa3

Pripravíme si misku s hladkou múkou a vychladnutú fašírkovú zmes. Z vychladnutej zmesi tvarujeme menšie, pokiaľ možno rovnako hrubé, placičky (pri rovnakej hrúbke sa fašírky prepečú rovnomerne). Ak sa fašírky príliš lepia, posypeme si ruky hladkou múkou, resp. v nej fašírky obalíme.

Obaľovanie:

fa4

Vytvarované fašírky posypeme/obalíme jemne v strúhanke. 

Vyprážanie:

fa5

Na panvici rozohrejeme olej/masť (hladina by mala siahať cca do 1/3 fašíriek). Fašírky neukladáme príliš blízko seba, aby sa smažili a nie dusili.

Vyprážanie:

fa6

Fašírky smažíme z oboch strán dozlatista. Ak chceme zistiť, či už sú hotové, jednu skúšobne prekrojíme.

Odmastenie:

fa7

Fašírky po usmažení poukladáme na papierové kuchynské útierky, aby vysali zbytočný tuk po vysmážaní. Môžeme podávať.

Dobrú chuť!

fa8

Podávame so zemiakmi alebo chlebíkom.

*

fasirkyu
Vytlačiť recept