vrabecs

Moravský vrabec

Bravčové mäso 90 min
Vytlačiť recept

Moravský vrabec, typické jedlo českých krčiem. Podáva sa s knedľou, chlpatými knedlíkmi,  dusenou kapustou (či už s normálnou kapustou alebo kyslou) alebo so špenátom. Podstatné pri vrabcovi je ochutenie, kombinácia cesnaku, cibule a rasce nesmie chýbať. Ako mäsko používame bravčové stehno/pliecko, najlepšie v kombinácii s bravčovým bôčikom, ale to už je kalorickejšia verzia.

Suroviny

  • (na cca 4-5 porcií)
  • 500 g bravčové mäso (pliecko/stehno/krkovička)
  • 2 ks cibuľa
  • 4 strúčiky cesnak
  • voda/vývar
  • masť/olej
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca celá, rasca mletá
  • alternatívne:
  • slanina
  • sušený tymián/majoránka

Postup

Príprava mäsa:

vrabec1

Bravčové stehno (môže byť aj pliecko, ale je tuhšie) nakrájame na kocky (cca 3 x 4 cm). Pekáč vystelieme papierom na, a vložíme naň mäso. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou. Pridáme 3-4 lyžice masti/oleja, nakrájanú cibuľu a cesnak. Podlejeme vodou/vývarom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. 

Pečenie:

vrabec4

Počas pečenia pekáč s mäsom párkrát vytiahneme a naberačkou premiešame. Ak je potrebné, prilejeme vodu. 

Dopečenie:

vrabec5 Keď už je mäsko mäkké, rozložíme naň plátky oravskej slaninky a dáme ešte na 10-15 minút zapiecť.

Servírovanie:

vrabecs2

Podávame s knedľou, červenou/bielou dusenou kapustou. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept