

Pečený bôčik
Bravčové mäso 150 minSuroviny
- kalkulácia pre 4 osoby:
- 600 g bravčový bôčik vcelku
- soľ, čierne korenie mleté
- 1 ks cibuľa
- 1 ks cesnak (celý)
- alternatívne - kto má rád - chili/feferóny
Postup
Narezanie:

Preferujem pečenie mäsa v rímskom/hlinenom hrnci (pekáči) - je to nenáročné na prípravu, rýchlejšie a je zaručené, že mäsko bude šťavnaté a mäkké.
Rímsky hrniec (obe jeho časti) treba pred pečením namočiť aspoň na 15-20 minút do studenej vody a pri pečení ho vkladať do studenej rúry a až následne pustiť ohrev, aby pri prudkej zmene teploty nepraskol.
Naostríme si nôž a dáme si záležať narezaní vrchnej časti bôčika - kože. Snažíme sa narezať mriežku z oboch smerov tak, aby nám vznikla mriežka štvorčekov cca 1cm x 1cm. Narezávame celú vrstvu kôže a aj celu mastnú časť vrstvy po kožou, do mäsovej časti už nerežeme. Dôsledné narezanie vrchnej časti nám zabezpečí, že sa veľká časť mastného tuku rozpečenie a zároveň kôrka bôčika zostane lahodne chrumkavá.
Nasolenie:

Do nárezov vmasírujeme soľ a koreniny podľa vlastnej chuti.
*

Na dno pekáča uložíme rozkrojenú cibuľu a cesnak, dodajú výpeku farbu a chuť. Alternatívne môžeme pridať aj podľa svojej chuti - bylinky, provensálske korenie, červenú mletú papriku a pod.
Pečenie:

Podlejeme vývarom/vodou/pivom, zavrieme pekáč a vložíme do studenej rúry. Pustíme ohrev na 180-185 stupňov a pečieme cca 2,5 hodiny. Počas pečenia môžeme podlievať výpekom. Pol hodinu pred dopečením kryt odstránime a pečieme otvorené.
*

Dobrú chuť!

Krájame ostrým nožom na tenšie plátky. Podávame s ryžou, chlebíkom, výborné je kombinácia s kyslými uhorkami alebo sviežim šalátikom.