b6

Pečený bôčik

Bravčové mäso 150 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • kalkulácia pre 4 osoby:
  • 600 g bravčový bôčik vcelku
  • soľ, čierne korenie mleté
  • 1 ks cibuľa
  • 1 ks cesnak (celý)
  • alternatívne - kto má rád - chili/feferóny

Postup

Narezanie:

b1

Preferujem pečenie mäsa v rímskom/hlinenom hrnci (pekáči) - je to nenáročné na prípravu, rýchlejšie a je zaručené, že mäsko bude šťavnaté a mäkké. 

Rímsky hrniec (obe jeho časti) treba pred pečením namočiť aspoň na 15-20 minút do studenej vody a pri pečení ho vkladať do studenej rúry a až následne pustiť ohrev, aby pri prudkej zmene teploty nepraskol. 

Naostríme si nôž a dáme si záležať narezaní vrchnej časti bôčika - kože. Snažíme sa narezať mriežku z oboch smerov tak, aby nám vznikla mriežka štvorčekov cca 1cm x 1cm. Narezávame celú vrstvu kôže a aj celu mastnú časť vrstvy po kožou, do mäsovej časti už nerežeme. Dôsledné narezanie vrchnej časti nám zabezpečí, že sa veľká časť mastného tuku rozpečenie a zároveň kôrka bôčika zostane lahodne chrumkavá. 

Nasolenie:

b2

Do nárezov vmasírujeme soľ a koreniny podľa vlastnej chuti. 

*

b3

Na dno pekáča uložíme rozkrojenú cibuľu a cesnak, dodajú výpeku farbu a chuť. Alternatívne môžeme pridať aj podľa svojej chuti  - bylinky, provensálske korenie, červenú mletú papriku a pod. 

Pečenie:

b4

Podlejeme vývarom/vodou/pivom, zavrieme pekáč a vložíme do studenej rúry. Pustíme ohrev na 180-185 stupňov a pečieme cca 2,5 hodiny. Počas pečenia môžeme podlievať výpekom. Pol hodinu pred dopečením kryt odstránime a pečieme otvorené. 

*

b5

Dobrú chuť!

b6

Krájame ostrým nožom na tenšie plátky. Podávame s ryžou, chlebíkom, výborné je kombinácia s kyslými uhorkami alebo sviežim šalátikom. 

Vytlačiť recept