segedin_uvod

Segedínsky guláš

Bravčové mäso 80 min
Vytlačiť recept

Jednoznačne jedno z mojich najobľúbenejších jedál. A pritom tak jednoduché. Nie je potrebných veľa surovín, v chladničke vydrží niekoľko dní, dokonca je odležaním ešte chutnejší, je možné ho zmraziť, a ak to nepreženieme so smotanou, s kľudom ho môžeme označiť za jedlo zdraviu prospešné, skrátka na segedíne neviem nájsť ani jednu chybičku.

Ktovie, kde a za akých okolností segedín uzrel svetlo sveta. Je však jasné, že nepochádza z maďarského mesta Segedín, pretože „Szegedi gulyas“ tam označuje úplne iné jedlo, a to hovädzí guláš so zeleninou a haluškami.

Dočítala som sa o dvoch historkách: prvá vraví, že názov vznikol len zlým porozumením názvu pokrmu „székelykáposzta“ (sikulská kyslá kapusta, tá je však podávaná s knedľou len veľmi ojedinele). Druhá spomína budapeštianskeho úradníka menom Székely, ktorý hladný prišiel v neskorých hodinách do reštaurácie, no kuchár už v kuchyni nebol. Zostala už len slabá porcia kyslej kapusty a rovnako slabá porcia gulášu, ktoré hostinský zmiešal dokopy. Úradníkovi mimoriadne chutilo a pri ďalších návštevách si toto jedlo už vyslovene žiadal.

A ktovie, či segedín nie je len obdoba našej slovenskej kapustnice...

Ešte jedna poznámočka: v tom „pravom“ segedíne vraj rasca/kmín nemá absolútne čo robiť, avšak nám tam jej chuť pasuje, okrem iného býva kmín často už aj v samotnej kyslej kapuste.

Suroviny

  • bravčové stehno/pliecko
  • masť/olej
  • cibuľa
  • kyslá kapusta
  • smotana na šľahanie
  • múka
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca drvená, červená paprika mletá, kryštálový cukor
  • alternatívne: kyslá smotana na dozdobenie/dochutenie

Postup

krok

segedin_1

Mäso nakrájame na kocky.

krok

segedin_2

Na masti/oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso a orestujeme. Osolíme, pridáme čierne mleté korenie, rascu, červenú papriku a miešame, kým sa paprika v tuku nerozpustí. Podlejeme vodou a dusíme.

krok

segedin_4

Kyslú kapustu scedíme, vodu z nej odložíme do misky, ak by bol segedín príliš sladký a chceli by sme pridať chuti kyslosť. Ak je naopak kapusta príliš kyslá, môžeme ju premyť vo vode.

Kapustu pridáme k mäsu, keď už je takmer uvarené.

krok

segedin_uvod

V smotane si rozmiešame múku, pridáme k mäsu a ku kapuste a povaríme ešte 10-15 minút. Ak je segedín príliš hustý, môžeme zriediť použitím mlieka.

Príloha: knedľa, prípadne chlieb

Vytlačiť recept