
Pravý viedenský „schnitzel“ sa, samozrejme, pripravuje výhradne z teľacieho mäsa. Na tenučko vyklepaný a riadne obrovský, najlepšie cez celý tanier. S plátkom citróna, prípadne ešte s brusnicami a nesmie chýbať zemiakový šalát s cibuľkou.
Pritom história vyprážaného rezňa sa vôbec nezrodila v Rakúsku. Už v stredoveku si na ňom pochutnávali bohatí Taliani, tí najbohatší dokonca obaľovali rezne v tenučkých plátkoch zlata. Takúto márnivosť benátska správa v roku 2015 zakázala a zlato vymenil trojobal, dokonca aj s pridaním parmezánu.
Tu ho pri svojich ťaženiach objavil aj český šľachtic Jozef Václav Radecký, ktorý recept na milánsku kotletu – vyprážaný rezeň priniesol v prvej polovici 19. storočia do Viedne. Čoskoro si tento pokrm obľúbil aj mladý cisár František Jozef I.
Dnes už je rezeň úplne štandardným jedlom, či už v bravčovej, teľacej, morčacej alebo kuracej verzii. Zábavné sú aj diskusie o vhodnosti príloh, kým u nás na západe je bežná ryža a kompót, na východe nad touto kombináciou len krútia hlavou...