
Priznám sa, ani som netušila, že živánska je považovaná za čisto slovenské jedlo. Prečo dostala takéto pomenovanie, nemám šajn, možno po Živánskej veži pri Jedľových Kostoľanoch, možno vôbec nie a možno je to len názov podľa typu prípravy - na ohni. Každopádne sa považuje za typicky chalupárske jedlo, ktoré sme na chate pripravovali v alobale na pahrebe. Rovnako dobre chutí aj z grilu, kľudne aj vo forme špízu na ihle, alebo len tak pečené v rúre. Živánska je úžasne variabilná, základ tvorí zväčša bravčové mäso (preferujeme krkovičku), zemiaky, slanina a cibuľa, kto má rád, pridá nakrájanú papriku, paradajky, cesnak alebo klobásu. Veľkým plusom je, ak sa mäso noc pred pečením marinuje (kečup, horčica, lisovaný cesnak, olivový olej), nie je to však nutnosť.