slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Priznám sa, ani som netušila, že živánska je považovaná za čisto slovenské jedlo. Prečo dostala takéto pomenovanie, nemám šajn, možno po Živánskej veži pri Jedľových Kostoľanoch, možno vôbec nie a možno je to len názov podľa typu prípravy  - na ohni. Každopádne sa považuje za typicky chalupárske jedlo, ktoré sme na chate pripravovali v alobale na pahrebe. Rovnako dobre chutí aj z grilu, kľudne aj vo forme špízu na ihle, alebo len tak pečené v rúre. Živánska je úžasne variabilná, základ tvorí zväčša bravčové mäso (preferujeme krkovičku), zemiaky, slanina a cibuľa, kto má rád, pridá nakrájanú papriku, paradajky, cesnak alebo klobásu. Veľkým plusom je, ak sa mäso noc pred pečením marinuje (kečup, horčica, lisovaný cesnak, olivový olej), nie je to však nutnosť. 


Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 600 g bravčová krkovička (4 veľké plátky)
  • 6 ks zemiaky
  • 2 ks cibuľa
  • 100 g slanina (4-6 plátkov)
  • 2 ks strúčik cesnak
  • 4-5 ks šampióny
  • 2 PL horčica
  • 2 PL kečup
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca celá
  • alternatívne:
  • zelená paprika, kápia
  • paradajky
  • cukina
  • klobása

Postup

Príprava mäsa:

zivanska

Krkovičku si nakrájame na plátky, osolíme, vyklepeme, okoreníme, potrieme horčicou, kečupom a lisovaným cesnakom.

Vrstva 1:

ziv2

Na dostatočne veľké kusy alobalu (tak veľké, aby sa vrstvy mäsa, zemiakov a iných prísad dali dostatočne hermeticky uzavrieť) naukladáme očistené a na plátky nakrájané zemiaky, osolíme, posypeme rascou.

Vrstva 2:

ziv3

Na zemiaky poukladáme pripravené mäso a na plátky nakrájanú cibuľu.

Vrstva 3:

ziv4

Na cibuľku uložíme plátky slaniny a šampióny, tiež pokrájané na tenké plátky.

Vrstva 4:

ziv5

Vrstvenie ukončíme tenkými plátkami zemiakov. Osolíme, okoreníme.

Balíčky:

ziv6

Pripravené vrstvy zabalíme hermeticky do alobalu - vytvorením balíčkov tak, aby zbytočne neunikala para a vlhkosť.

Pečenie:

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180-190 stupňov. Po hodinu balíčky otvoríme a necháme ešte 15-20 zapekať.

Dobrú chuť:

ziv0

Podávame s kyslými uhorkami, baraními rohmi, alma paprikou alebo s čerstvým zeleninovým šalátom.

Vytlačiť recept