cevu

Čevapčiči

Hovädzie mäso 60 min
Vytlačiť recept

Táto bosniansko-balkánska špecialitka bola jedným z jedál, čo ani v našej školskej jedálni nedokázali sprzniť. Iste, nebola pripravovaná na grile, namiesto mixu hovädziny/bravčoviny/jahňaciny to bolo výsostne len najlacnejšie bravčové, navyše hodne preložené cesnakom, ktorý do čevapčiči ani nepatrí. Ale aj tak sme naň s radosťou stáli v rade!

Suroviny

  • 500 g mix hovädzie, bravčové/jahňacie mäso mleté
  • soľ,
  • čierne korenie mleté,
  • čubrica/provensálske korenie
  • olej/masť
  • alternatívne:
  • cesnak
  • 1 dcl perlivá minerálka
  • 2 ČL prášok do pečiva

Postup

Príprava mäsa:

cev1

Mleté mäso (najlepšie je kombinácia hovädzieho a bravčového mäsa, prípadne jahňacina) osolíme, okoreníme, pridáme prášok do pečiva a minerálku a dobre zmiešame. Ak nemáme bulharskú čubricu, použijeme provensálske korenie, prípadne saturejku, ktorá tvorí základ čubrice.

Mäsové valčeky:

cev2

Rukami vyformujeme valčeky, pokiaľ možno rovnakého tvaru a hrúbky, aby sa nám pri pečení/grilovaní rovnomerne opiekli.

Pečenie:

cev3

Mäsové valčeky môžeme ugrilovať (na grilovacej tácke alebo v alobale), môžeme ich upražiť na masti/oleji, alebo ich upiecť (použijeme papier na pečenie, pečieme na cca 180 stupňoch alebo použijeme funkciu gril).

Pečenie 2:

cev4

Počas pečenia mäsové valčeky otočíme, aby sa opiekli z oboch strán. Čevapčiči je hotové, keď do mäska vpichneme špajlu a vytiahneme ju čistú (bez nalepených kúskov mäsa).

Servírovanie:

cev5

Servírujeme s varenými zemiakmi, nakrájanou cibuľkou, horčicou, vhodné sú aj feferóny, čalamáda, sterilizované uhorky.

Vytlačiť recept