slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Na úvod som mala v pláne určiť geografický pôvod tohto pokrmu jednoznačne Mexiku, ono to však vraj také jendoznačné nie je. V historických záznamoch sa Chili con carne spomína už niekedy okolo roku 1800, avšak v záznamoch prislúchajúcich americkému štátu Texas. Každopádne, mexické hranice čoby kameňom dohodil... Chili con carne sa varí po svete v rôznych verziách, základom by ale vždy malo byť hovädzie mäso, väčšinou sa používa v mletej forme. To originálne Chili vraj neobsahovalo fazule, takže sa vlastne jednalo len o čistý mäsový a riadne pikantný guláš. Mne sa fazuľová obmena páči, v spojení s koreninami a ryžou je to kombinácia hodná povšimnutia.

Suroviny

  • (na 4-5 porcií)
  • 500 g hovädzie mäso
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 2 ks konzervy sterilizovaná fazuľa alebo 150 g uvarená fazuľa
  • 300 ml paradajkový pretlak
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca mletá, chili korenie, oregano, sladká mletá paprika
  • olej
  • alternatívne:
  • kocka kvalitnej čokolády
  • petržlenová vňať
  • pažítka

Postup

Opraženie:

chili02

Na rozohriatom oleji v panvici/hrnci so širokým dnom opražíme nakrájanú cibuľu a nakrájaný cesnak. Pridáme hovädzie mäso (mleté alebo nakrájané na drobné kúsky). Posypeme mletou rascou a mletou červenou paprikou a opražíme (červená mletá paprika sa dokonale rozpustí len v teplom tuku). 

Varenie:

chili03

Keď je mäso už zatiahnuté, pridáme soľ, korenie, chili, paradajkový pretlak, premiešame, zakryjeme a na slabom plameni necháme dusiť domäkka. Občas premiešame. Ak je zmes príliš hustá, môžeme zriediť pridaním trochu vody/vývaru. 

Fazuľa:

chili04

Ak už je mäso uvarené, pridáme sterilizované fazule, jemne premiešame a necháme prevariť.

Servírovanie:

chilid

Dozdobíme petržlenovou vňaťou/pažítkou a podávame s ryžou. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept