gu

Hovädzí guláš

Hovädzie mäso 180 min
Vytlačiť recept

Ten najlepší maďarský guláš varí môj tata... naučil sa ho variť v slovenskej reštaurácii vo Viedni, kde ešte za mladých čias pracoval ako čašník. Nič ťažkého, žiadne nedostupné suroviny, chce to len lásku a čas. V žiadnom prípade do guláša nepatria paradajky ako také, na farbu a chuť môžeme/nemusíme pridať pár lyžíc paradajkového pretlaku, nepatrí tam ani paprika, iba v práškovej forme - ako korenina, a aj to by mala byť skutočne kvalitná. 

Keď varíme guláš v kotlíku, postup je rovnaký, akurát pridávame k hovädziemu aj bravčové mäso (stehno/pliecko) a samozrejme, zemiaky. Majoránku pridávame až na záver, aby varením nezhorkla.

Suroviny

  • 650 hovädzej kližky/teľacieho mäsa
  • 2 PL masti/oleja
  • 2 ks stredne veľké cibule
  • 2 strúžky cesnaku
  • 2 PL ryžovej/hladkej múky alebo 1 ks najemno nastrúhaný zemiak na zahustenie
  • 1 PL červená paprika mletá
  • 1/2 PL soľ
  • 1/2 ČL čierne korenie mleté
  • 1/2 ČL rasca mletá
  • 1 ČL majoránka
  • voda/vývar
  • alternatívne: 2 PL paradajkový pretlak

Postup

Príprava:

g1

Mäso nakrájame na rovnaké kúsky, cca 3x3 cm. Nakrájame si cibuľu a cesnak. V hrnci rozohrejeme masť/olej a orestujeme na ňom cibuľku (len do sklovita, nie opiecť). Pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť zo všetkých strán.



*

g2

Rozpustenie papriky:

g3

Keď je mäsko zatiahnuté (opečené), pridáme červenú papriku a za stáleho miešania necháme rozpustiť. Ak pridávame paradjkový pretlak, tak v tejto fáze.

Dusenie:

g4

V momente, ako sa paprika v oleji/masti rozpustí, pridávame koreniny (okrem majoránky), cesnak a soľ a zalejeme vývarom/vodou tak, aby všetko mäso bolo ponorené pod hladinou.

Zahustenie:

g5

Na zahustenie pridáme do guláša najemno nastrúhaný zemiak. Zakryjeme pokrievkou a na strednom ohni dusíme. Z času na čas premiešame, v prípade potreby dolejeme vývar/vodu. Dusíme, kým nie je mäsko mäkké (cca 2,5-3 hodiny), poslednú hodinu odokryté, aby sa odparila tekutina a zostala nám hustá šťava.

Servírovanie:

gd

Podávame s knedľou alebo s čerstvým chlebom, ozdobíme kápiou alebo plátkami nakrájanej cibule.

Vytlačiť recept