
Už roky zbožňujem bolognské špagety! Ak ich niekde zbadám na jedálnom lístku, je len malé percento úspešnosti, že im odolám. Začalo to v bratislavskom (dnes už neexistujúcom) bistre Leguán na Miletičovej ulici, kde ich bravúrne pripravoval kuchár Šaňo. Nebolo ničím výnimočným, ak som ich v jeden pracovný týždeň obedovala aj zo trikrát. Kuchár Šaňo sa tešil, že mi chutia a v slabej chvíli ma pozval do reštauračnej kuchyne a ukázal recept.
K tomu receptu však nutné dodať – v Taliansku si ich v reštaurácii neobjednáte. V oblasti Bologne a severného Talianska sa špagety ako typ cestovín takmer vôbec nekonzumujú, vždy boli považované za jedlo z chudobnejšieho talianskeho juhu (dokonca vraj za jedlo talianskych kurtizán). A omáčka Bolognese sa nepodáva ako omáčka, ale ako ragú. Najčastejšie s cestovinami typu fettucine, tagliatelle alebo papardelle.
Nás špagety chudobných neurazia, a tak sa varia často a pravidelne. Z množstva uvedeného v recepte vyjde cca 6-7 balíčkov po 2 porciách, ktoré sa uskladnia do mrazničky.