bolognese

Ragú Bolognese alias Bolognské špagety

Hovädzie mäso 240 min
Vytlačiť recept

Už roky zbožňujem bolognské špagety! Ak ich niekde zbadám na jedálnom lístku, je len malé percento úspešnosti, že im odolám. Začalo to v bratislavskom (dnes už neexistujúcom) bistre Leguán na Miletičovej ulici, kde ich bravúrne pripravoval kuchár Šaňo. Nebolo ničím výnimočným, ak som ich v jeden pracovný týždeň obedovala aj zo trikrát. Kuchár Šaňo sa tešil, že mi chutia a v slabej chvíli ma pozval do reštauračnej kuchyne a ukázal recept. 

K tomu receptu však nutné dodať – v Taliansku si ich v reštaurácii neobjednáte. V oblasti Bologne a severného Talianska sa špagety ako typ cestovín takmer vôbec nekonzumujú, vždy boli považované za jedlo z chudobnejšieho talianskeho juhu (dokonca vraj za jedlo talianskych kurtizán).  A omáčka Bolognese sa nepodáva ako omáčka, ale ako ragú. Najčastejšie s cestovinami typu fettucine, tagliatelle alebo papardelle.

Nás špagety chudobných neurazia, a tak sa varia často a pravidelne. Z množstva uvedeného v recepte vyjde cca 6-7 balíčkov po 2 porciách, ktoré sa uskladnia do mrazničky. 

Suroviny

  • 1 kg hovädzie mäso mleté
  • 500 g bravčové mäso mleté
  • 2 ks cibuľa
  • 2 ks mrkva
  • ½ zeler (obyčajný)
  • 4 strúčiky cesnak
  • 2x 500 g paradajkový pretlak
  • masť/olej
  • soľ, čierne korenie mleté, provensálske korenie/oregano, muškátový oriešok
  • na ochutenie: kvalitný nastrúhaný tvrdý syr (Parmazán/Grana Padano/Pecorino Romano, bazalka)

Postup

Príprava zeleninovej zmesi:

dsc_0893

Pripravíme si zeleninu – očistíme, nakrájame na väčšie kocky a rozmixujeme na drobné kúsky. Vo veľkom hrnci zohrejeme olej a opražíme všetku zeleninu.

Príprava mäsa:

dsc_0896

Pridáme pomleté mäso a za častého miešania opečieme.

Omáčka:

dsc_0899

Keď mäso pustí šťavu, pridáme čierne korenie mleté, soľ, provensálske korenie/oregano, paradajkový pretlak, mlieko (na zjemnenie) a opäť za častého miešania varíme, až mäso zmäkne. 

Varenie:

dsc_0900

Varíme na miernom ohni bez pokrievky, kým sa šťava prepojí s mäsom a zeleninou a časť tekutiny sa odparí. Treba rátať s dlhým a pomalým varením, zhruba 2,5-3 hodiny. Úplne na záver poprášime postrúhaným muškátovým orieškom. 

Servírovanie:

dsc_0903

Cestoviny uvaríme v poriadne osolenej vriacej vode podľa návodu. Po uvarení scedíme cez sitko a vrátime späť do prázdneho hrnca. Pridáme 2-3 naberačky omáčky a dvomi varechami premiešame. 

Podávame s kvalitným nastrúhaným tvrdým syrom a nadrobno posekanou bazalkou. 

(Zvyšok omáčky nadávkujeme do sáčkov, vytlačíme vzduch a poriadne uzavrieme. Dáme zamraziť.)

*

img_20190428_133402

*

bolo2

*

p5020212

*

bolo3

*

20240330_162050
Vytlačiť recept