vta6

Španielsky vtáčik

Hovädzie mäso 150 min
Vytlačiť recept

Tomu, že sa v našej zemepisnej šírke tešíme z tohto obľúbeného jedla, naozaj vďačíme Španielsku. Konkrétne česko-uhorskej panovníčke Márii Španielskej zo 17. storočia, ktorá našej lokálnej kuchyni neprišla na chuť a tak si povolala kuchárov zo Španielska. Iné zdroje pôvod v našich končinách pripisujú cisárovi Rudolfovi II., ktorému tento pokrm pripravoval práve španielsky kuchár. A keďže bol Rudolf II. synom Márii Španielskej, niečo pravdy na tom zrejme bude... S ryžou, s tarhoňou, nemôže sklamať!

Suroviny

  • (na cca 4 porcie)
  • 500 g hovädzie mäso
  • 1 ks vajce varené
  • 4 ks plátky slanina
  • 1 ks uhorka nakladaná
  • 1 ks uvarený párok
  • horčica
  • masť/olej
  • 1 menšia cibuľa, strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie mleté
  • maslo
  • ryžová/hladká múka/škrob

Postup

Príprava mäsa:

vta1

Mäso nakrájame na tenké plátky, osolíme, okoreníme a vyklepeme.

Príprava mäsa 2:

vta2

Mäso poprášime múkou (my používame ryžovú) a potrieme horčicou.

Naplnenie:

vta3

Naplníme podľa chutí a preferencií (štvrťka vareného vajíčka, pásik zaváranej uhorky, pásik kápie, pásik párka/klobásky/kabanosu/slaninky/šunky/údeného mäsa...) a zrolujeme. Mäso spevníme, aby sa nám počas dusenia rolky neotvorili. Môže si pomôcť kovovými kuchynskými sponami, špáradlami, špagátikom (pred servírovaním nezabudnúť odstrániť).

Opraženie a dusenie:

vta4

Na panvici/v hrnci rozohrejeme na oleji/masti, speníme cibuľku a rolky opečieme zo všetkých strán tak, aby sa mäso zatiahlo. Následne zalejeme vývarom/vodou (približne do polovice výšky roliek, osolíme a zakryjeme pokrievkou. Dusíme na strednom ohni domäkka, v prípade potreby dolievame vývar/vodu, z času na čas rolky otáčame, aby sa dusili rovnomerne. Keď je mäso mäkké, vyberieme a udržujeme v teple (v alobale, v nádobe...). Omáčku varíme ďalej, aby sa tekutina zredukovala. Pridáme plátok masla, prelisovaný strúčik cesnaku, podľa potreby dosolíme, okoreníme. Môžeme zahustiť múkou rozmiešanou v troche studenej vody.

Servírovanie:

vta5

Podávame s ryžou alebo tarhoňou. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept