svu2

Sviečková na smotane

Hovädzie mäso 180 min
Vytlačiť recept

Sviečková na smotane - perla českej kuchyne, i keď zlé jazyky hovoria, že ten český pôvod nie je taký istý. V susednom Nemecku pripravujú taktiež hovädzie mäso so sladkokyslou omáčkou z koreňovej zeleniny, v jedálnych lístkoch tróni pod názvom "Sauerbraten". A Sauerbraten sa dlhé roky považuje za typicky nemecký národný pokrm. Kto už komu nakúkal do hrncov, je asi jedno, každopádne má sviečková v Čechách dlhú tradíciu. Recept na ňu sa objavil už niekedy okolo roku 1820 v kuchárskej knihe Dobromily Rettigovej. 

Pri vzniku názvu tohto jedla historické pramene uvádzajú tiež viac možností, či už ako odvodenie od typu mäsa, keďže hovädzí roštenec vzdialene pripomína tvar sviečky, alebo prozaickejšia teória, že stredovekí tovariši požívali neskorú večeru - hovädziu pečienku - pri sviečkach. 

Čo sa receptov týka, nájdeme veľa odlišností, niekto pridáva k zelenine na omáčku jablká, niekto omáčku zahusťuje múkou, iný namiesto smotany preferuje mlieko. Mäso je možné namoriť, ale ide to i bez toho. Moridlo je nálevom, v ktorom mäso necháme odležať minimálne deň, prípadne i viac. Zarobíme ho tak, že v hrnci uvaríme vo vode koreňovú zeleninu, vínny alebo jablkový ocot a koreniny. Po vychladnutí nalejeme do nádoby (nie kovovej) a naložíme doň mäso, ktoré (ak moríme viac dní) musíme každý deň otáčať. Ak však kúpime kvalitné hovädzie, morenie je, podľa môjho skromného názoru, zbytočné.


Suroviny

  • (na cca 4-5 porcií)
  • 700-800 g hovädzie mäso
  • 2 ks väčšia mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 1/2 zeler
  • 1 ks cibuľa
  • 2 strúčiky cesnak
  • 100 g slanina
  • 2 PL horčica
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • soľ, čierne korenie mleté, nové korenie celé, bobkový list, cukor
  • olej/masť
  • voda/vývar
  • alternatívne:
  • 1-2 ks paradajka
  • zelerová/petržlenová vňať
  • na dozdobenie:
  • citrón, brusnice/čučoriedky, šľahačka

Postup

Príprava mäsa:

sv1

Na panvici si rozohrejeme olej/masť a mäso vcelku opečieme zo všetkých strán. Odložíme bokom.

Zelenina:

sv0

Zeleninu očistíme a nakrájame na hrubšie kúsky. Časť uložíme do jánskej misy/pekáča, v ktorom budeme piecť mäso.

Príprava na pečenie:

sv3

Opečené mäso vložíme do pekáča k nakrájanej zelenine, osolíme ho a okoreníme. Zasypeme zvyškom zeleniny a kúskami slaniny. Pridáme bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie, horčicu a alternatívne zelerovú/petržlenovú vňať a nakrájané paradajky. Zalejeme vývarom/vodou.

Pečenie:

sv4

Pečieme zakryté v rúre na cca 185 stupňov približne 90-120 minút, kým mäso nie je udusené domäkka. Zeleninu a šťavu z pekáča prelejeme do hrnca, vyberieme bobkové  listy a tyčovým mixérom šťavu rozmixujeme čo najviac dohladka. Pridáme smotanu na šľahanie, dosolíme, dokoreníme, ak je potrebné. Ešte raz premixujeme. Pred podávaním omáčku zohrejeme (na miernom ohni). 

Servírovanie:

svu3

Servírujeme s knedľou, mäsom nakrájaným na plátky, ozdobiť môžeme plátkom citróna s kopčekom šľahačky a brusinkami/čučoriedkami.

Vytlačiť recept