znoj8

Znojemská roštenka

Hovädzie mäso 180 min
Vytlačiť recept

Skrátka hovädzie mäso na slanine a cibuli s omáčkou z nakladaných uhoriek. Názov mesta Znojma sa v názve ocitol vďaka znojemským uhorkám, ktoré boli/sú už dlhé roky považované za najlepšie nakladačky a znojemský nálev je ten originálny a najpoužívanejší zo sladkokyslých nálevov. Tak, ako to všeobecne platí pri varení, chuť robia suroviny a tu je veľmi dôležitá kvalita mäsa. Staré hovädzie môžeme skúšať dusiť hodiny, nikdy dobré nebude. Príloha podľa chuti, skvelo sa hodí ako ryža, tak aj zemiaková kaša, knedľa, či tarhoňa.

Suroviny

  • (4 porcie)
  • 500-600 g hovädzie mäso
  • 100 g slanina
  • 2 ks uhorka nakladaná
  • 2 PL horčica
  • 2 PL masť/olej
  • 2-3 PL ryžová múka (hladká múka)
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1-2 ks strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie mleté
  • masť/olej
  • voda na podliatie

Postup

Suroviny na základ:

znoj1

Nakrájame si cibuľu nadrobno, slaninku na menšie kúsky.

Mäso:

znoj2

Mäso nakrájame na tenšie plátky, jemne posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme v ryžovej (prípadne v hladkej) múke.

Orestovanie:

znoj3

V hrnci so širším dnom zohrejeme masť, opražíme slaninku a cibuľu. Pridáme plátky mäsa a opečieme z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.

Dusenie:

znoj4

Zalejeme horúcou vodou, aby bolo mäso zakryté, pridáme horčicu a na plátky nakrájaný cesnak. Zakryjeme pokrývkou a necháme dusiť (treba počítať s tým, že aj mladé hovädzie mäsko bude potrebovať minimálne 1 a pol až 2 hodiny dusenia).

Dokončenie omáčky:

znoj7

Omáčku s mäsom občas miešame a dusíme dovtedy, kým sa mäso uvarí domäkka a omáčka sa zredukuje na šťavu. Úplne na záver si nadrobno  nakrájame nakladané uhorky (samozrejme, znojemské...) a pridáme do omáčky. Už nevaríme, len necháme prehriať. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept