sote_u

Hydinové soté

Hydinové mäso 45 min
Vytlačiť recept

Ono sa povie, však len mäso nakrájané na menšie kúsky, pridať čosi zo zeleniny a bum, soté je na svete. Ale spraviť ho tak, že si ho človek jednoducho zamiluje (asi ako ja moje obľúbené pikantné hydinové soté z reštaurácie Rozmarín v Senci), to už chce trochu prípravy.  

U nás do soté nepridávame žiadnu papriku, paradajky, ani kápiu, veď nevaríme lečo, ani český populárny kaťák (Katúv šleh). Hlavné zložky tvorí hydinové mäso (odporúčam morčacie), šampióny, kvalitná šunka, feferóny a kečup (za ten sa skutočne ospravedlňujem, viem, že varenie s kečupom pôsobí veľmi lacno, ba priam až diletantsky, ale tu má svoje opodstatnenie).

Ako príloha je ideálna ryža alebo zemiakové placky. Dobrú chuť! 

Suroviny

  • (cca 2-3 porcie)
  • 2 ks kuracie/morčacie prsia
  • 2 PL ryžová múka/škrob/solamyl
  • 1 ks menšia cibuľa
  • 1 ks strúčik cesnak
  • 5 dkg šunka
  • 5 dkg šampióny (cca 3-4 ks)
  • 1 PL kečup ostrý (na farbu)
  • 1 plátok maslo
  • 3 PL olej
  • soľ, čierne korenie mleté
  • voda/vývar
  • alternatívne pre pikantnú verziu:
  • 2 ks fereróny (alebo 1 PL pikantného Ajvaru, prípadne pasty Sambal Oelek)

Postup

Priprava:

sote_1

Cibuľu a cesnak nakrájame na jemno. Nakrájame si šampióny na plátky, šunku na pásiky (cca 3 cm x 1 cm)  a feferóny (čerstvé alebo zavárané) na drobné kúsky (semienka z feferónov odstránime).

Príprava:

sote_02

Hydinové mäso pokrájame na menšie kúsky, posolíme, okoreníme a obalíme v ryžovej múke/škrobe/solamyle (mäso vďaka tomu jemnejšie, zachová si šťavnatosť a omáčka sa jemne zahustí). 

Orestovanie:

sote_03

Na panvici si rozohrejeme olej, orestujeme na ňom cibuľku a cesnak, pridáme mäso a za častého miešania opečieme do zlatista z oboch strán.

Dusenie:

sote_04

Pridáme šampióny, kečup a podlejeme vodou/vývarom tak, aby bolo mäso minimálne do 2/3 ponorené. Dusíme zakryté na miernom ohni cca 10-15 minút. Občas premiešame.

Dobrú chuť!

sote_05
Vytlačiť recept