
Foie gras (foa gra) - z francúzštiny foie = pečeň, gras = tuk ; alias kačacia/husacia pečeň - delikatesa najdelikátnejšia. Ak dokážeme abstrahovať od hodnôt v kalorických tabuľkách a od nie celkom humánneho spôsobu, akým sa v tomto prípade veľkosť pečene u husí a kačiek dosahuje, pochopíme, prečo je napr. vo Francúzsku foie gras vedená ako národná kultúrna pamiatka.
Kačaciu/husaciu pečeň (bavíme sa o tej vykŕmenej) pripravujeme rôznymi spôsobmi. Vyhovuje jej pečenie, smaženie, varíme ju vo vodnom kúpeli, vyrábame z nej fenomenálne paštéty. Iste, záležitosť to nie je lacná, cena vykŕmenej pečene sa pohybuje od 20 do 35 EUR za kilo, a tak skaziť ju by bola náramná chyba. U nás v kuchyni panuje recept dlhými rokmi overený; pečeň tak pripravuje moja mama, rovnako ju hotovala moja chtelnická babička, a tá postup prevzala od tej svojej. Nejde o nič náročného, pečeň sa udusí vo veľmi malom množstve vody a počas dusenia pustí toľko tuku, že sa v ňom v podstate sama ukonfituje. Potom je už len na preferencii stravníkov, či ju skonzumujú za tepla, či nechajú vychladnúť. Tuk z pečene uskladníme v uzatvorenom pohári/nádobe v chlade, lahôdka natrieť ho na chlieb, či použiť pri pečení pagáčov.
Servírovanie pečene ponúka neobmedzené množstvo obmien, hodia sa k nej sladké chute - ovocie, marmeláda, skaramelizované hrušky, jablká, figy, omáčky na podfarbenie chuti, bylinky, orechy, zelenina...