pe9

Kačacia/husacia pečeň (foie gras)

Hydinové mäso 60 min
Vytlačiť recept

Foie gras (foa gra) - z francúzštiny foie = pečeň, gras = tuk ; alias  kačacia/husacia pečeň - delikatesa najdelikátnejšia. Ak  dokážeme abstrahovať od hodnôt v kalorických tabuľkách a od nie celkom humánneho spôsobu, akým sa v tomto prípade veľkosť pečene u husí a kačiek dosahuje, pochopíme, prečo je napr. vo Francúzsku foie gras vedená ako národná kultúrna pamiatka. 

Kačaciu/husaciu pečeň (bavíme sa o tej vykŕmenej) pripravujeme rôznymi spôsobmi. Vyhovuje jej pečenie, smaženie, varíme ju vo vodnom kúpeli, vyrábame z nej fenomenálne paštéty. Iste, záležitosť to nie je lacná, cena vykŕmenej pečene sa pohybuje od 20 do 35 EUR za kilo, a tak skaziť ju by bola náramná chyba. U nás v kuchyni panuje recept dlhými rokmi overený; pečeň tak pripravuje moja mama, rovnako ju hotovala moja chtelnická babička, a tá postup prevzala od tej svojej. Nejde o nič náročného, pečeň sa udusí vo veľmi malom množstve vody a počas dusenia pustí toľko tuku, že sa v ňom v podstate sama ukonfituje. Potom je už len na preferencii stravníkov, či ju skonzumujú za tepla, či nechajú vychladnúť. Tuk z pečene uskladníme v uzatvorenom pohári/nádobe v chlade, lahôdka natrieť ho na chlieb, či použiť pri pečení pagáčov. 

Servírovanie pečene ponúka neobmedzené množstvo obmien, hodia sa k nej sladké chute - ovocie, marmeláda, skaramelizované hrušky, jablká, figy, omáčky na podfarbenie chuti, bylinky, orechy, zelenina... 


Suroviny

  • cca 1 kg kačacia/husacia pečeň
  • 1 dcl voda

Postup

Rozmrazenie:

pe1

Ak kupujeme pečeň v obchodnej sieti, bude pravdepodobne v mrazenej podobe, a tak ju necháme pri izbovej teplote rozmraziť.

Dusenie I.:

pe2

Pečeň vložíme do hrnca, ktorý je len o niečo väčší ako samotná pečeň (pri dusení svoj objem mierne zväčší). Nalejeme trochu vody (cca 1 dcl), zakryjeme pokrievkou a na slabom plameni začneme dusiť.

Dusenie II.:

pe3

Z času na čas pečeň kontrolujeme, po cca 10-15 minútach by už mala plávať vo vlastnej masti.

Dusenie III.:

pe4

Počas dusenia pečeň 1-2x otočíme, aby sa pripravila rovnomerne. Otáčame opatrne, nakoľko pečeň je jemná a mohla by sa rozpadnúť. Najlepšie je použiť podberačku. Celková doba dusenia trvá cca 40-45 minút (nan slabom plameni).

Dokončenie:

pe5

Po udusení môžeme pečeň hneď servírovať. Ak chceme podávať neskôr (resp. zastudena), necháme vychladnúť. Masť z pečienky stuhne.

Servírovanie:

pe8

Pečeň podávame nakrájanú na plátky, osolenú, s prílohou podľa chuti.

Dobrú chuť!

pe6

*

pecen
Vytlačiť recept