masou

Morčací vrkoč

Hydinové mäso 60 min
Vytlačiť recept

Morčací vrkoč sme ochutnali v jednej známej zázrivskej kolibe a odvtedy naň pravidelne dostávam chuť. V zázrivskej kolibe si ho už nedám, z jedálneho lístka ho medzičasom vyradili, ceny jedál zdvihli, obsluha zredla, porcie sa zmenšili, nuž, ďalšia reštaurácia, do ktorej sa už nevrátime.

Nič sa nedeje, vrkoče si upletieme doma. Veľkou výhodou je, ak máme morčasie prsia v tvare, z ktorého sa dajú nakrájať z mäsa čo najdlhšie pásy. Druhy mäsa môže aj skombinovať, hodí sa krkovička alebo bravčová panenka. Pridať môžeme aj zeleninu podľa chuti, špargľa, plátky cukety, huby, kombináciam sa medze nekladú...

Suroviny

  • (cca 4 porcie)
  • 400 g morčacie prsia
  • 2 ks/plátky šunka
  • 1 ks parenica/syrové nite
  • 4 ks/plátky slanina
  • soľ, čierne korenie mleté
  • 2 PL ryžová/hladká múka
  • maslo
  • cesnak, horčica/pikantná pasta
  • vývar/voda

Postup

Príprava:

vrkoc1

Mäso si nakrájame na rovnaké (čo najdlhšie) pásy. Parenicu alebo iný ohybnejší typ syra nakrájame na pásiky (najlepšie je použiť syrové nite). Pripravíme si šunku, plátky slaniny a rozpučíme si strúčiky cesnaku. 

Ochutenie:

maso2

Mäso okoreníme, osolíme, potrieme rozpučeným cesnakom, môžeme potrieť pikantnou pastou (napr. Sambal Oelek/Piros Arany/Ajvar) alebo horčicou a poprášime ryžovou/hladkou múkou. 

Obloženie:

vrkoc3

Na okorenené mäso (na každý druhý plátok) poukladáme plátok slaninky, syra, šunky. Druhú polovičku pásov mäsa bez obloženie použijeme na spletenie vrkočov.

Vrkoče:

maso3

Zoberieme si obložený plátok a plátok mäsa bez obloženia a spletieme ich cez seba. Môžeme si pomôcť špáradlami alebo kovovými ihlicami na špízy (na fixovanie vrkočov).

Orestovanie:

maso4

Na rozpálenom oleji v panvici orestujeme vrkoče zo všetkých strán do zlatista.

Pečenie:

maso4a

Na každý špíz pokladieme plátok masla. Podlejeme trochou vývaru, zakryjeme pokrievkou a necháme podusiť domäkka.

Servírovanie:

maso5

Servírujeme poliate omáčkou z výpeku z mäsa (do šťavy z mäsa pridáme kúsok masla a necháme zredukovať, aby nám omáčka trochu zhustla, dosolíme a dokoreníme(špáradlá alebo kovové ihly pred servírovaním vyberieme).  Dobrú chuť!

Vytlačiť recept