perkeltu

Kurací perkelt/paprikáš

Hydinové mäso 60 min
Vytlačiť recept

Priznávam sa bez hanby, že nemám šajn, aký je v skutočnosti rozdiel medzi perkeltom a paprikášom. Niektoré zdroje uvádzajú, že do perkeltu sa nepridáva smotana, pričom do paprikáša áno, iní, že práve naopak. Podaktorí tvrdia, že smotana vôbec nie je rozhodujúca a podstatný rozdiel je v spôsobe prípravy mäsa. Pri perkelte sa mäso nakrája a opraží na cibuľovom základe, pri paprikáši sa len varí/dusí. Nech už teda varíme perkelt, či paprikáš, každopádne mu neuprieme maďarský pôvod a zaslúžené stabilné miesto v našej kuchyni.

Ako príloha najviac vyhovujú halušky alebo cestovina.

Suroviny

  • (porcia pre 4-5 ľudí)
  • 1 ks celé kura
  • 200 ml smotana na šľahanie
  • vývar/voda
  • 1/2 ks cibuľa
  • 1 ks strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie mleté , mletá červená paprika, rasca mletá
  • masť/olej
  • 2 PL ryžová/hladká múka
  • alternatívne:
  • chilli alebo pikantná pasta Ajvar/Sambal Oelek/ Piros Arany
  • sušený tymián

Postup

Rozporcovanie:

perkelt1

Ak máme kuriatko v celku, naporcujeme si ho, prípadne vykostíme. Z väčších častí kuraťa môžeme stiahnuť kožu, pri perkelte veľkú slavu neurobia (odrezky, kosti a kože nevyhadzujme, odložíme ich na vývar). Kurča osolíme, okoreníme.

Základ:

perkelt2

Na rozohriatom oleji/masti si opražíme cibuľku, pridáme kuracie kúsky a opečieme ich, aby sa mäso zatiahlo. Poprášime mletou červenou papriku a miešame, kým sa paprika v tuku nerozpustí.

Dusenie:

perkelt3

Podlejeme vývarom/vodou (ak zalievame vodou, alebo vývar nebol solený, osolíme), pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, prípadne chilli, zakryjeme pokrievkou a dusíme na strednom ohni, kým sa mäso neuvarí. 

Zahustenie:

perkelt4 Do misky nalejeme smotanu na šľahanie a dohladka v nej rozmiešame hladkú múku. Vlejeme do perkeltu (mal by mať vyššiu teplotu, takže na chvíľu zvýšime na sporáku plameň). Poriadne premiešame, plameň opäť stíšime a ešte pár minút povaríme.

Servírovanie:

perkelt5

Na záver môžeme prevoňať troškou sušeného tymiánu a podávame!

Vytlačiť recept