nivova

Kurací steak s nivovou omáčkou

Hydinové mäso 15-20 minút min
Vytlačiť recept

Niva - modrý kravský syr  je obdobou francúzskeho ovčieho Roqfortu. Obsahuje vyšľachtený druh plesne, minerály, sodík, horčík, vápnik a bohatý obsah bielkovín. Napriek tomu, že je poriadne slaný a tučný, vedci ho považujú za zdraviu prospešný, keďže má silné protizápalové schopnosti. 

Vraví sa, že originál je len jeden, lenže ktorý? Česi a Wikipedia tvrdia, že Niva sa zrodila v mliekárni v Českom Krumlove (v súčasnosti spoločnosť Madeta), Slováci sa dušujú, že prvá Niva bola vyrobená v Hlohovci niekedy v roku 1946 rodinou Ďatkovcov. Podľa ich receptúry sa dodnes produkuje v Levických mliekárňach pod názvom NIVA Original. 

Suroviny

  • (porcia pre 2 osoby)
  • 2 ks kuracie prsia bez kosti
  • 1/2 trojuholníka Nivy
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie mleté

Postup

Príprava mäsa:

niva

Kuracie prsia osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a jemne naklepeme. Na panvici zohrejeme olej/masť a kuracie prsia opečieme z oboch strán dozlatova. Pri opekaní položíme na hornú stránu plátok masla.  

Omáčka:

niva1

Zalejeme šľahačkovou smotanou, do ktorej nadrobíme nivu. Pridáme cesnak nakrájaný nadrobno, resp. pretlačený. Zohrejeme natoľko, aby sa niva rozpustila a spojila pri miešaní so smotanou.

Servírovanie:

niva2

Hodia sa všetky druhy príloh.

nivova1

niva_d
Vytlačiť recept