krid5

Kuracie krídielka

Hydinové mäso 70 min
Vytlačiť recept

Upiecť chutné kuracie krídielka, to nie je žiadna veda. Na výber existuje nespočetné množstvo marinád, omáčok, zmesí korenín... Podstatné je však, že krídelká musia byť chrumkavé, a to zo všetkých strán. Ak koža na určitých miestach vytvorí bublinky, môžeme si gratulovať, lepšie sa už upiecť nemohli. 

Kuracie krídlo tvoria tri časti: prvá je tá najmäsovejšia s jednou kosťou, druhá menej mäsová s dvoma kostičkami a tretia najmenšia časť, ktorú tvorí len kostička potiahnutá kožou. Niekto túto časť odsekáva a vyhadzuje, ja osobne ju mám však z celého krídla najradšej. V poslednej dobe začali podaktorí obchodníci predávať krídielka bez tejto poslednej špičky. Cenu za krídielka síce nedvihli a teda je namieste argument, že zákazník dostane za rovnakú cenu viac mäsa, mňa tým ale vôbec nepotešili. Okrem toho sú krídielka vo vaničke naukladané šalamúnsky tak, že chýbajúce špičky človek pri nákupe nepostrehne...

Nezabudnuteľné krídielka sme ochutnali na ostrove Kood pri hraniciach Thajska s Kambodžou, boli ohromne chrumkavé, jemne pikantné a mali len jedinú chybu - bolo ich málo! Vždy, keď sme na skútri dorazili do tejto reštaurácie, hladní a po krídielkach dychtiví, personál nám oznámil, že majú len jednu - poslednú porciu! 

Aspoň nám prezradili, ako tieto znamenité krídielka pripravujú. Iste, smažia ich vo veľkom množstve poriadne rozpáleného oleja, čo si my doma odpustíme (preferujeme pečenie/gril), ale obalenie krídiel v ryžovej múke, resp. v tapioka škrobe v kombinácií s práškom do pečiva, to treba skúsiť. Koža na krídielkach sa dokonale vysuší, čo pri následnom pečení zaručí bezkonkurenčnú chrumkavosť a krehkosť. 


Suroviny

  • (porcia pre 3 osoby)
  • 700 g kuracie krídielka (cca 12 ks)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1-2 PL ryžová múka/tapioka škrob/hladká múka
  • 1 ks prášok do pečiva
  • mleté chili
  • 1 PL olivový olej/olej
  • voda

Postup

Ochutenie:

krid1

Kuracie krídielka poriadne vysušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením.

Príprava:

krid2

V miske zmiešame ryžovú múku/tapioka škrob (prípadne nahradíme hladkou múkou) a prášok do pečiva. V tejto zmesi krídielka obalíme.

Príprava na pečenie:

krid3

Môžeme poukladať na plech vystlaný papierom na pečenie a dať piecť, úplne ideálne je však do pekáčika vložiť alobal (len aby zabraňoval pripekaniu výpeku k plechu), kovovú mriežku a na ňu naukladať krídielka. Tuk tak bude stekať pod krídla a tie zostanú počas pečenia suché. 

Pečenie:

krid4

Krídielka zľahka pokvapkáme olejom a dáme ich piecť do vyhriatej trúby na 190 stupňov. Počas pečenia ich otočíme na druhú stranu a potom ešte raz naspäť. Ak stekajúci tuk na alobale nahára, nalejeme do pekáčika trochu vody. Posledných 10 minút pečenia pustíme funkciu gril (na cca 200 stupňov). 

Dobrú chuť!

krid6

*

krid
Vytlačiť recept