pecu

Kuracie pečienky

Hydinové mäso 45 min
Vytlačiť recept

Nie každý má v obľube vnútornosti, u mňa to tiež dlhú dobu nebolo inak. Skrátka skúsenosti zo školskej jedálne zanechali hlboké gastromické jazvy a niektoré jedlá nám znechutili. Ak sa človek odhodlá prelomiť nechuť k vnútornostiam, určite pri vhodne pripravenom pokrme z hydinových pečení prehodnotí svoj postoj... zároveň dopraje svoju telu aj vitamín D, zinok a peknú dávku železa.

Ďalšou výhodou kuracích pečienok je, že sú lacné a rýchlo spracovateľné, pričom si rozumejú s mnohými surovinami. Vhodnými priateľmi sú cibuľka, cesnak, slanina, paradajkový pretlak, víno, sladké druhy ovocia ako su jablká, hrušky alebo bylinky, špargľa a pod.
Ak niekomu prekáža mierny odór pečienok, stačí ich na hodinku namočiť do mlieka. Ja mlieko vynechávam, krásnu vôňu pečienke dodá ochutenie oreganom/sušeným tymiánom/provensálskym korením/majoránkou na záver (pred servírovaním).

Hydinová pečeň je všestranne použiteľná, či na smaženie, dusenie, restovanie, dokonca aj vysmážanie znesie. V Ázii pečeň naložia do marinády, napichajú na špajle a ugrilujú. V Afrike je pečeň nezdieľnou súčasťou receptu na jedlo s názvom "Peri-Peri" (veľa cesnaku, paradajkového pretlaku a smotany), v Indii býva upravená na 1000 spôsobov s kari korením, v Taliansku ako inak - súčasť ragú s pastou a z Francúzska dorazil výborný nápad na majstrovskú paštétu z hydinových pečení.

Takže kedysi postrach, dnes delikatesa... a, áno, spisovne je to po správnosti pečeň, nie pečienka, v tom dávam vopred každému za pravdu, ale pečienka mi znela v nadpise tak delikátnejšie...

Suroviny

  • (recept pre dve osoby)
  • 500 g kuracích pečienok
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ, čierne korenie mleté,
  • olej/masť
  • vývar/voda
  • ryžová múka/hladká múka
  • alternatívne:
  • oregano/provensálske korenie, sezam, cesnak, petržlenová vňať
  • slaninka
  • zelenina (špargľa, čínska kapusta, huby, špenát...)
  • chili pasta

Postup

Očistenie:

pec1

Kuracie pečienky umyjeme a dôkladne usušíme (inak budú pečienky na oleji poriadne prskať). Pečienky rozkrojíme a zbavíme od blán a od "povrázkov". Preto aj tá 400-500 g gramáž pre dvoch ľudí, treba sa zmieriť s odpadom, ktorý pri pedantnom čistení zoberie z gramáže minimálne jednu tretinu. Jemne posypeme múkou (ja preferujem ryžovú múku/tapioka škrob, samozrejme, aj hladká múka poslúži) a okoreníme mletým čiernym korením. 

Orestovanie:

pec3

Na panvici si rozohrejeme olej/masť.  Pridáme nakrájanú cibuľku a pečienky a spoločne orestujeme do zlatova. Doporučuje sa troška opatrnosti, pečienky budú prskať.

Omáčka:

pec4

Pridáme alternatívne: zeleninu/huby/iné prísady, krátko orestujeme a pridáme vývar/vodu. Po cca 5-8 minútach by mali byť pečienky hotové (vnútri by ale mali zostať mierne ružové). Ak chceme viac omáčky, podlejeme s trochou studenej vody/vývaru, v ktorej sme dohladka vymiešali 2-3 lyžice ryžovej/hladkej múky. Osolíme a krátko povaríme, aby sa omáčka zredukovala. 

Ochutenie:

pecienky2

Pridáme na prevoňanie oregano/provensálske korenie/sušený tymián alebo majoránku, premiešame. Dozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame. Výborná je kombinácia s ryžou, chlebíkom, zemiakovými plackami, alebo túto zmes môžeme použiť aj ako zmes na opečené hrianky.  

Dobrú chuť!

pecd
Vytlačiť recept