
Nie každý má v obľube vnútornosti, u mňa to tiež dlhú dobu nebolo inak. Skrátka skúsenosti zo školskej jedálne zanechali hlboké gastromické jazvy a niektoré jedlá nám znechutili. Ak sa človek odhodlá prelomiť nechuť k vnútornostiam, určite pri vhodne pripravenom pokrme z hydinových pečení prehodnotí svoj postoj... zároveň dopraje svoju telu aj vitamín D, zinok a peknú dávku železa.
Ďalšou výhodou kuracích pečienok je, že sú lacné a rýchlo spracovateľné, pričom si rozumejú s mnohými surovinami. Vhodnými priateľmi sú cibuľka, cesnak, slanina, paradajkový pretlak, víno, sladké druhy ovocia ako su jablká, hrušky alebo bylinky, špargľa a pod.
Ak niekomu prekáža mierny odór pečienok, stačí ich na hodinku namočiť do mlieka. Ja mlieko vynechávam, krásnu vôňu pečienke dodá ochutenie oreganom/sušeným tymiánom/provensálskym korením/majoránkou na záver (pred servírovaním).
Hydinová pečeň je všestranne použiteľná, či na smaženie, dusenie, restovanie, dokonca aj vysmážanie znesie. V Ázii pečeň naložia do marinády, napichajú na špajle a ugrilujú. V Afrike je pečeň nezdieľnou súčasťou receptu na jedlo s názvom "Peri-Peri" (veľa cesnaku, paradajkového pretlaku a smotany), v Indii býva upravená na 1000 spôsobov s kari korením, v Taliansku ako inak - súčasť ragú s pastou a z Francúzska dorazil výborný nápad na majstrovskú paštétu z hydinových pečení.
Takže kedysi postrach, dnes delikatesa... a, áno, spisovne je to po správnosti pečeň, nie pečienka, v tom dávam vopred každému za pravdu, ale pečienka mi znela v nadpise tak delikátnejšie...