kacka4

Pečená kačica

Hydinové mäso 200 min
Vytlačiť recept

Ách, dobre upečená kačka, s mäkkučkým rozpadávajúcim sa mäskom a kožkou upečenou do chrumkava, vôňou, ktorá sa šíri až k susedom, to je proste neodolateľná predstava! Som pyšná na moju milovanú mamu (opäť a zas), pretože vďaka jej kulinárskemu umeniu nemusíme chodiť na drahú husacinu do reštaurácií a ani v rámci teambuildingov, kedy s kolegami raz ročne na kačku vyrazíme, nemusím ochkať a ľutovať, že len raz ročne... 

Pritom žiadny komplikovaný proces prípravy, žiadne dlhé hodiny strávené v kuchyni, ani tajné postupy, či nedostupné ingrediencie. Len pár grifov, ktoré zaručia dokonalý gastronomický zážitok. To, že je kačka kalorickou bombou, nebudeme skrývať a zmeniť to, žiaľ, nedokáže ani moja šikovná mama... Hold, tak na revanš povysávame celý dom, do obchodu zbehneme peši, alebo namiesto výťahu v práci použijeme schody... Najlepšie skombinovať všetky tieto aktivity dokopy.

Pečenú kačku rada pripravujem aj pre návštevy, keďže väčšina vecí sa dá pripraviť vopred a úžasný výsledok je vlastne vopred zaručený! Kačku pečiem v tzv. rímskom hrnci, čo je dvojdielny pekáč z neglazovanej keramiky/hliny. Pred pečením sa pekáč namočí minimálne na 20 minút do vody, aby hlina vodou poriadne nasiakla. Počas pečenia potom pekáč uvoľňuje paru, vďaka čomu sa kačka nevysuší, nepripáli a upečie sa krásne domäkka. Ach, až mi sliny tečú...

Ak rímsky pekáč ešte nemáte (čo je škoda, na pečenie mäsa som zatiaľ nič lepšie neobjavila), použite vyšší pekáč, ktorý viete zakryť alobalom tak, aby sa kačice nedotýkal, prípadne jánsku misu. Podstata tkvie v dlhom a pomalom pečení, kedy sa kačka konfituje vo vlastnom tuku a potom v dopečení, kedy pekáč odokryjeme, tuk zlejeme a na vyššej teplote cca 15-30 minút kačicu dopečieme. Lebo však tá chrumkavá kôrka je top!

Suroviny

  • kačica
  • 1 ks jablko
  • soľ
  • kmín celý

Postup

Príprava kačice - deň vopred:

kacka3

Deň pred pečením kačicu umyjeme, osušíme a poriadne (myslím tým naozaj poriadne) nasolíme. Ak nemáte predstavu o množstve soli, bavíme sa o minimálne 4-5 PL soli. Vážne...  

Osolenú a pokmínovanú kačicu dáme v nádobe/v pekáči na noc do chladu. 

Rímsky hrniec:

kacka2

Pred pečením je potrebné rímsky hrniec namočiť do vody. Do vrchnej časti napustím vodu a spodnú časť aj s kačkou do nej vložím prsiami dole (aspoň na 20-30 minút). Dovnútra kačky vložíme celé jablko. Ak má kačka aj krídelká, môžeme ich odrezať a vložiť do pekáčika pod kačku (nebude sa prichytávať pri pečení o dno pekáča).

Následne dáme kačku piecť na cca 180 stupňov. Pekáč vkladáme do studenej rúry, pri vložení do vyhriatej by rímsky hrniec mohol prasknúť. Čo sa doby pečenia týka, počítajme s minimálne 3 hodinami pečenia. Vraj - koľko kíl má kačka, toľko hodín sa má piecť. Ja doprajem minimálne 3 hodiny aj tej 2,5 kilovej... Počas pečenia si kačku nevšímame, neodkrývame, nepodlievame.

Dopečenie:

kacka1

Po troch hodinách pekáč s kačkou vytiahneme, odokryjeme a zlejeme všetku masť (najlepšie do zaváraninového pohára, kačací tuk je výborný na chlieb). Kačku v pekáči otočíme. V rúre zvýšime teplotu na 200 stupňov a odokrytú kačku dáme dozlatista piecť ešte na 15-20 minút. Najlepšie naporcujeme kuchynskými nožnicami, pri krájaní nožom sa zvykne mäso dotrhať. 

Dochrú chuť!

kackau

*

kackap
Vytlačiť recept