Postup
Príprava
Kura rozkrojíme na polovicu a dobre nasolíme.
Pečenie
Vložíme do pekáča, obložíme plátkami masla a podlejeme trochou vody (cca 1 cm vysoká vodná hladina). Pečieme v rúre na 190 stupňov, zhruba 1 ½ hodiny. Počas pečenia podlievame výpekom z pekáča.
Servírovanie:
U nás podávame s ryžou a kompótom.
Plnka do kuraťa:
- starší chlieb alebo pečivo
- vajíčko
- kuracie pečienky/údené mäso/slaninka/kvalitný párok
- mlieko
- olej
- cibuľa, cesnak
- soľ, čierne korenie mleté, muškátový oriešok
- petržlenová vňať/zelerová vňať/medvedí cesnak
- alternatívne: šampiňóny, hliva
Na oleji opečieme kuracie pečienky/údené mäso/slaninku/kvalitný párok, cibuľku a huby. Necháme vychladnúť. Do misky nakrájame staré pečivo, cesnak, zelenú vňať, mlieko, vyklepneme vajíčka, osolíme, okoreníme, nastrúhame muškátový oriešok a pridáme opečenú vychladnutú zmes. Zmes nalejeme do formy, najlepšie silikónovej, prípadne do inej formy, ktorú buď vymažeme maslom a múkou, alebo použijeme papier na pečenie, prípadne alobal.
Dobrú chuť!
Tip - Spracovanie na grile:
Ak chceme ešte zdravšiu verziu pečeného kuraťa, úplne bez tuku, použijeme kontaktný gril. Kuriatko nasolíme a vložíme na rozpálený gril. Párkrát otočíme. Za 10-15 minút by sa stehienko malo krásne prepiecť. Ak sú nožné stehenné časti hrubšie, jemným rezom ich pri kĺbe narežiem, aby sa poriadne prepiekli.