img_20200411_120945

Pečené kura

Hydinové mäso 120 min
Vytlačiť recept

Pečené kura je jedným z mojich najobľúbenejších jedál, a pritom je jedným z najjednoduchších. Aby vynikla chuť pečenej kuracinky, nepatrí na ňu nič iné, len soľ, maslo a podliatie vodou. Žiadne iné koreniny, žiadna vegeta, žiadna mletá červená paprika, žiadne pivo, žiadne bylinky. Ak kúpite kvalitnejšie kuriatko, napr. chované na voľno alebo farmárske kŕmené kukuricou, dokonalý obed je zaručený!

Suroviny

  • kura celé
  • maslo (cca tretina veľkého masla)
  • soľ
  • voda

Postup

Príprava

img_20200321_102809

Kura rozkrojíme na polovicu a dobre nasolíme.

Pečenie

01_pecene_kura

Vložíme do pekáča, obložíme plátkami masla a podlejeme trochou vody (cca 1 cm vysoká vodná hladina). Pečieme v rúre na 190 stupňov, zhruba 1 ½ hodiny. Počas pečenia podlievame výpekom z pekáča.

Servírovanie:

dsc_0354

U nás podávame s ryžou a kompótom.

Plnka do kuraťa:

  • starší chlieb alebo pečivo
  • vajíčko
  • kuracie pečienky/údené mäso/slaninka/kvalitný párok
  • mlieko
  • olej
  • cibuľa, cesnak
  • soľ, čierne korenie mleté, muškátový oriešok
  • petržlenová vňať/zelerová vňať/medvedí cesnak
  • alternatívne: šampiňóny, hliva

Na oleji opečieme kuracie pečienky/údené mäso/slaninku/kvalitný párok, cibuľku a huby. Necháme vychladnúť. Do misky nakrájame staré pečivo, cesnak, zelenú vňať, mlieko, vyklepneme vajíčka, osolíme, okoreníme, nastrúhame muškátový oriešok a pridáme opečenú vychladnutú zmes. Zmes nalejeme do formy, najlepšie silikónovej, prípadne do inej formy, ktorú buď vymažeme maslom a múkou, alebo použijeme papier na pečenie, prípadne alobal.

Dobrú chuť!

dsc_0278

Tip - Spracovanie na grile:

kura_gril

Ak chceme ešte zdravšiu verziu pečeného kuraťa, úplne bez tuku, použijeme kontaktný gril. Kuriatko nasolíme a vložíme na rozpálený gril. Párkrát otočíme. Za 10-15 minút by sa stehienko malo krásne prepiecť. Ak sú nožné stehenné časti hrubšie, jemným rezom ich pri kĺbe narežiem, aby sa poriadne prepiekli.

pecene_kura_3
Vytlačiť recept