rol0

Rolované kura (kuracia roláda)

Hydinové mäso 150 min
Vytlačiť recept

Na tento recept som skutočne pyšná, je to taká moja improvizácia s mixom ingredencií, ktoré máme radi, na druhej strane, nebudem klamať - zaberie dosť času. Považujem toto jedlo za slávnostnejší pokrm a veľkou výhodou je, že všetko potrebné sa dá pripraviť vopred a v deň D zostáva už len dať rolovanú kuracinu piecť. Ako najväčší oriešok sa zrejme bude javiť vykostenie celého kurčaťa (bez porcovania jednotlivých dielov tak, aby nám kuracie mäso z celého kuraťa zostalo v jednom súvislom kuse). Prvýkrát si človek trochu zanadáva, ale v princípe to nie je nič komplikované, po pár ťahoch nožom tomu každý príde na kĺb (a to doslova). 

Výsledok rozhodne stojí za to, kuracina zostane vláčna a šťavnatá, plus k tomu bohaté prepojenie všetkých tých chutí, ktoré si namiešame podľa vlastných preferencií, chrumkavá kožička a dozlatava vypečená šťava z výpeku. Za výsledok sa určite nikto nebude hanbiť!

Suroviny

  • 1 celé vykostené kura
  • 120 g maslo
  • 2 ks strúčik cesnak
  • hlavná časť plnky:
  • šampióny/kuracia pečeň/slanina/šunka/syr (prípadne ich kombinácie)
  • zelenina (pór, jarná cibuľka, mrkva, kápia, špargľa...)
  • 3 ks vajcia
  • 2 ks staršie rožky
  • 1,5 dcl mlieko
  • soľ, čierne korenie mleté, rasca mletá
  • zelená vňať (petržlen, zeler, kôpor...)

Postup

Príprava mäsa:

rol1

Vykostené kura rozprestrieme na alobal (použijeme dostatočne veľký kus alobalu, aby bolo možné po zrolovaní kuraciny alobal hermeticky uzavrieť - ako salonku, prípadne nadpojíme 2 pásy alobalu). Kura osolíme, okoreníme, posypeme očisteným a nakrájaným cesnakom.

Príprava plnky:

rol2

Staršie pečivo nakrájame na menšie kúsky a nasypeme ich do misky. Pridáme vajcia, mlieko a všetky zložky, ktoré chceme použiť - nakrájanú zeleninu, mäsovú/hubovú zložku, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Plnka by mala byť vlhká a tuhá zároveň, aby sa dala na kuracinu rozložiť bez roztekania sa.

Naplnenie:

rol3

Na pripravenú kuracinu rozložíme plnku (okraje kuraciny cca 2-3 cm široké necháme voľné - bez plnky). Na plnku položíme 3 plátky masla.

Zrolovanie:

rol4

Kraj širšej časti kuraťa chytíme pevne do prstov a kuracinu s plnkou po šírke rolujeme, snažíme sa čo najpevnešie. Na zrolované kura opäť pokladieme plátky masla. Osolíme, okoreníme.

Pečenie:

rol5

Roládu napevno zabalíme do alobalu, kraje utesníme, vložíme do pekáča, podlejeme vodou (hladina vo výške cca 2-3 cm) a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 185 stupňov na 90 minút. Počas pečenia sledujeme hladinu vody a pravidelne ju podľa potreby dolievame.

Dopečenie/grilovanie:

rol6

Po 90 minutách roládu jemne vyrolujeme z alobalu, a v pekáči ju dáme do rúry dopiecť dozlatista (na cca 30-40 minút). Ak máme v rúre funkciu gril, použijeme ju (cca 180 stupňov). Bez funkcie grilovania zvýšime teplotu na cca 200 stupňov a roládu počas dopekania oblievame výpekom. Po upečení nakrájame na hrubšie kusy (použijeme ostrý nôž) a podávame poliate výpekom. Ako príloha je vhodná ryža alebo zemiaková kaša. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept