

Vyprážané kura
Hydinové mäso 60 minSuroviny
- 1 kura celé (prípadne kuracie kúsky)
- soľ, alternatívne čierne korenie mleté
- hladká múka
- 3 ks vajcia
- strúhanka
- olej/masť
Postup
Rozporcovanie:

Ak máme kuriatko v celku, naporcujeme si ho, prípadne vykostíme. Čím menšie kúsky narežieme, tým viac sa podarí kura poriadne prepiecť (najmä stehienka bývajú pri kosti háklivé a pohľad na krvavé miesta pri kosti na chuti nepridajú). Osolíme, môžeme aj jemne okoreniť.
Obalenie v trojobale:

Kúsky kuraťa obalíme v trojobale: hladká múka, rozšľahané vajíčka (na jedno celé kura cca 3 kusy vajec), strúhanka.
Vysmaženie:

Na panvici rozpálime väčšie množstvo oleja/masti (najlepšia je ich kombinácia). Tuku musí byť dostatočne veľa, aby v ňom kuracie kúsky doslova plávali.
Ak olej/masť jemne posolíme, nebude toľko prskať, zároveň pridaním kolieska mrkvy zabránime intenzívnemu prepaľovaniu tuku.
Kura vkladáme do panvice, až keď je olej/masť dostatočne rozohriata, napr. doň vhodíme malý kúsok chleba a keď sa začne smažiť, je ten pravý čas. Do panvice kura neukladáme na husto, aby sa nezačalo namiesto smaženia dusiť, s minimálne 2-3 cm rozostupmi.
Vysmažíme pripravené kuracie kúsky z oboch strán, pri otáčaní do nich nepicháme vidličkou, aby zbytočne nestratili šťavu.
Dobrú chuť!

Preferujeme zbaviť mäsa čo najviac tuku, preto ho po vysmažení vložíme do misky vystlanej papierovými kuchynskými utierkami, ktoré prebytkový olej/masť vtiahnu.
Podávame s ryžou alebo s varenými zemiakmi, prípadne so zemiakovou kašou.