zaju

Zajac na smotane

Hydinové mäso 120 min
Vytlačiť recept

Ako si pamätám z detstva, zajac bol pomerne často v našom jedálničku. Babička na dedine zajace chovala a tak sme boli pravidelne zásobovaní. Dnes sme odkázaní len na ponuku v obchodnej sieti, stále však toto mäso obľujememe, je ľahko stráviteľné, chutné a ľahké. I keď v tejto podobe so smotanou tie kalórie dobehneme omáčkou...

Suroviny

  • zajac celý
  • 1 ks cibuľa veľká
  • 2 ks cesnak (strúčiky)
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • 1/2 zeler
  • 2 PL horčica
  • 1 PL marmeláda
  • 100 g slanina
  • nové korenie celé, bobkový list, čierne korenie celé, čierne korenie mleté, soľ
  • 1 PL ocot/citrónová šťava
  • 5 PL olej /masť/maslo
  • 250 ml smotana na šľahanie
  • vývar/voda

Postup

Príprava mäsa:

zaj1

Ak máme zajaca vcelku, rozporcujeme ho. Odporúčam však skôr 4 rovnaké stehenné časti, na ktorých je viac mäsa. Prešpikujeme zajaca slaninkou (ide to veľmi jednoducho, ak si slaninku nakrájame na cca 1 cm široké a cca 4 cm dlhé šulčeky a dáme ich zamraziť). Osolíme, okoreníme, posypeme mletou rascou, potrieme horčicou a môžeme posypať trochu ryžovej/hladkej múky.

Príprava zeleniny:

zaj2

Nakrájame si cibuľu, cesnak. Ďalej nakrájame na kocky mrkvu, zeler a petržlen.

Príprava základu:

zaj3

Na panvici rozpustíme masť a opražíme na nej cibuľu do sklovita.

Orestovanie mäsa:

zaj4

Kúsky mäsa orestujeme na msti a cibuli z oboch strán. Mäso vyberieme a odložíme bokom.

Orestovanie zeleniny:

zaj5 Do výpeku pridáme nakrájanú zeleninu, lyžicu kvalitnej marmelády a orestujeme.

Dusenie:

zaj6

Pridáme vývar, premiešame a necháme ho zohriať. Vložíme doň zajaca, prikryjeme  pokrievkou a necháme dusiť. Občas pomiešame, mäso otočíme.

Omáčka:

zaj7

Keď je zelenina uvarená a mäsko mäkké, mäso vyberieme, odložíme do tepla (zabalíme do alobalu). Zeleninu v hrnci rozmixujeme tyčovým mixerém do hladka. Pridáme smotanu a premiešame, necháme prehriať.Ochutíme podľa potreby, pridaním cukru alebo citrónovej šťavy/octom.

Dobrú chuť!

zaj8

Servírujeme s knedľou alebo cestovinou.

Vytlačiť recept