kra7

Zajac so špenátom

Hydinové mäso 60 min
Vytlačiť recept

Ako mnoho iných hlášok z trilógie Slnko, seno...  zľudovela aj tá malého Jirka Škopku: "Furt králíka, každej den máme králíka".  My teda nie každý deň, ale veru často. Žiadna zbytočná piplačka, zašpiní sa jedna panvica s pokrývkou, jedlo chutné a zdravé, a aj mačky sa kostiam potešia.

Suroviny

  • (2 porcie)
  • 2-4 ks králičie diely (počet podľa veľkosti)
  • vanička špenátu
  • soľ, čierne korenie, rasca celá/mletá
  • 2 PL horčica
  • 2 ks strúčik cesnak
  • 2-3 PL ryžová múka/hladká múka
  • 2 PL maslo
  • voda/vývar
  • olej/masť
  • alternatívne:
  • huby, hrášok, slanina, iná zelenina

Postup

Príprava mäsa:

kra1

Králičie/zajačie kúsky poriadne očistíme, umyjeme a usušíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime ryžovou/hladkou múkou.

Orestovanie:

kra3

Na panvici rozpálime olej/masť a vložíme králičie kúsky, ktoré potrieme horčicou a  orestujeme z oboch strán dozlatova.

Dusenie:

kra5

Zalejeme studeným vývarom/vodou, pridáme nakrájaný cesnak, zakryjeme pokrievkou a dusíme (pokrievku necháme na cca 1 cm poodchýlenú, aby sa variaca sa tekutina mohla odparovať. Počas dusenia kontrolujeme stav tekutiny/omáčky a dolievame tak, aby králičie kúsky boli aspon do dvoch tretín v tekutine.Dusíme cca 30-50 minút podľa veľkosti králičích kúskov.

Zelenina:

kra6

Umyjeme si špenát, resp. mangold a ak je väčší, pokrájame ho na menšie kusy. Cca 10 minút pred dovarením mäsa ho pridáme k mäsu a dusíme spoločne. Môžeme podľa chuti pridať aj huby, kúsky slaninky,  hrášok, prípadne sterilizovanú kukuricu. Ochutnáme omáčku a podľa potreby osolíme, okoreníme. 

Zahustenie:

Ak je mäsko už dostatočne mäkké, vyberieme ho a udržujeme v teple (zabalíme do alobalu). V miske/v pohári si rozmiešame ryžovú múku/škrob so studenou vodou a zmiešame v hladkú kašičku. Túto zmes vlejeme do vriacej omáčky (varíme na najsilnejšom plameni) a sústavne miešame, až kým omáčka nezhustne do požadovaného stavu. Pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla, necháme rozpustiť, premiešame.

Servírovanie:

kra7

Na tanier naložíme omáčku, králičie kúsky a podľa chuti dozdobíme petržlenovou vňaťou/sézamom/kôprom. Podávame s cestovinou, haluškami, zemiakmi, tarhoňou alebo pečivom. Dobrú chuť! 

-

kralik13

-

kralik15
Vytlačiť recept