Postup
Príprava mäsa:
Králičie/zajačie kúsky poriadne očistíme, umyjeme a usušíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a poprášime ryžovou/hladkou múkou.
Orestovanie:
Na panvici rozpálime olej/masť a vložíme králičie kúsky, ktoré potrieme horčicou a orestujeme z oboch strán dozlatova.
Dusenie:
Zalejeme studeným vývarom/vodou, pridáme nakrájaný cesnak, zakryjeme pokrievkou a dusíme (pokrievku necháme na cca 1 cm poodchýlenú, aby sa variaca sa tekutina mohla odparovať. Počas dusenia kontrolujeme stav tekutiny/omáčky a dolievame tak, aby králičie kúsky boli aspon do dvoch tretín v tekutine.Dusíme cca 30-50 minút podľa veľkosti králičích kúskov.
Zelenina:
Umyjeme si špenát, resp. mangold a ak je väčší, pokrájame ho na menšie kusy. Cca 10 minút pred dovarením mäsa ho pridáme k mäsu a dusíme spoločne. Môžeme podľa chuti pridať aj huby, kúsky slaninky, hrášok, prípadne sterilizovanú kukuricu. Ochutnáme omáčku a podľa potreby osolíme, okoreníme.
Zahustenie:
Ak je mäsko už dostatočne mäkké, vyberieme ho a udržujeme v teple (zabalíme do alobalu). V miske/v pohári si rozmiešame ryžovú múku/škrob so studenou vodou a zmiešame v hladkú kašičku. Túto zmes vlejeme do vriacej omáčky (varíme na najsilnejšom plameni) a sústavne miešame, až kým omáčka nezhustne do požadovaného stavu. Pridáme na zjemnenie 2 lyžice masla, necháme rozpustiť, premiešame.
Servírovanie:
Na tanier naložíme omáčku, králičie kúsky a podľa chuti dozdobíme petržlenovou vňaťou/sézamom/kôprom. Podávame s cestovinou, haluškami, zemiakmi, tarhoňou alebo pečivom. Dobrú chuť!
-
-