cukuvod

Cuketová polievka

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Priznávam, že recept na túto polievku nebol vôbec v pláne, v podstate sa tu objavil len vďaka Covidu... 

Cuketa nehrala v našej kuchyni skrátka žiadnu úlohu, skôr sme sa jej úspešne a zanovito vyhýbali, či už nám ju zo záhradky núkala susedka Ivetka odvedľa alebo susedka Ivetka oproti. Teraz sme však robili nákup na chatu, kde sme sa chystali stráviť pár dní s priateľmi Maťkom a Elenkou, a oni tú zeleninu proste radi. Pre dobrých priateľov niet veľkej obety, v košíku teda skončilo aj kopec zdravých zelených plodín. 

Pán premiér spustil lockdown, chatové plány padli zo dňa na deň a v špajzi zostali dve bedničky plné zeleniny. Tak teda, hor sa na zdravú polievku, plnú vitamínov, minerálov..., ktorá si získala môj obdiv a úctu. Chutí famózne!

Suroviny

  • (cca 3-4 porcie)
  • 1 ks cuketa
  • 1/2 cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnak
  • vývar/voda
  • soľ, čierne korenie mleté
  • maslo
  • alternatívne:
  • 2 ČL pasta Sambal Oelek alebo 2 ČL červené zlato

Postup

Cuketa:

cuk1

Cuketu umyjeme, odrežeme drevnatý koniec a nastrúhame (na hrubom strúhadle). Cibuľku nakrájame nadrobno.

Orestovanie:

cuk2

Do hrnca vložíme maslo, roztopíme ho a orestujeme na ňom cibuľku a nastrúhanú cuketu. Osolíme a okoreníme.

Varenie:

cuk3

Keď cuketa pustí vodu (po pár minutách restovania), zalejeme vývarom/vodou, pridáme cesnak (ak máme radi pikantnejšie chute, pridáme pastu Sambal Oelek alebo "červené zlato" - pasta Piros Arany) a varíme do zmäknutia (cca 20 minút). 

Mixovanie:

cuk4

Tyčovým mixérom vymixujeme dohladka, podľa potreby dosolíme, dokoreníme. Podávame napr. s chlebovými krutónmi, opečenými kúskami slaniny a pod. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept