
Tradičná rakúsko-uhorská polievka, ktorá sa varí nielen na Slovensku a v Čechách. V Poľsku poznajú držky ako „fleky“, v Maďarsku pod názvom „pacal“, v Nemecku „kutteln“, dokonca sme ich dostali kúpiť aj v USA („tripes“), nakoľko sme sa nachádzali v blízkosti mexických hraníc a v mexickej kuchyni sa držky tešia mimoriadnej obľube.
Každopádne držková polievka stravníkov polarizuje, buď ju človek miluje, alebo nenávidí. Jednoznačne je to spôsobené vzhľadom samotných držiek, skrátka predžalúdok hovädzieho dobytka vyzerá dosť neštandardne, a na kráse držkám nepridá ani ich typický zápach. Dnes už sa našťastie predávajú predvarené, vďaka čomu sa vyhneme vyváraniu držiek v niekoľkých vodách a zamoreniu bytových priestorov, ako si pamätám z detstva. Vtedy som držkovú nemohla ani vidieť, ani cítiť a ochutnala som ju až v dospelosti. Dnes je už stálicou v našom jedálnom lístku.
Po zdravotnej stránke sú pritom držky kaloricky diétne, obsahujú veľa selénu, zinku, vitamínu B-12, dokonca aj vápnik a fosfor.
Častá a obľúbená je aj vegetariánska verzia držkovej polievky, kedy sa držky nahradia hlivou ustricovou alebo hubami z rodu kučierok. Ak sa držková zahustí, môže sa podávať s knedľou ako držkový perkelt.