slide 1 of 1
Vytlačiť recept

Tradičná rakúsko-uhorská polievka, ktorá sa varí nielen na Slovensku a v Čechách. V Poľsku poznajú držky ako „fleky“, v Maďarsku pod názvom „pacal“, v Nemecku „kutteln“, dokonca sme ich dostali kúpiť aj v USA („tripes“), nakoľko sme sa nachádzali v blízkosti mexických hraníc a v mexickej kuchyni sa držky tešia mimoriadnej obľube. 

Každopádne držková polievka stravníkov polarizuje, buď ju človek miluje, alebo nenávidí. Jednoznačne je to spôsobené vzhľadom samotných držiek, skrátka predžalúdok hovädzieho dobytka vyzerá dosť neštandardne, a na kráse držkám nepridá ani ich typický zápach. Dnes už sa našťastie predávajú predvarené, vďaka čomu sa vyhneme vyváraniu držiek v niekoľkých vodách a zamoreniu bytových priestorov, ako si pamätám z detstva. Vtedy som držkovú nemohla ani vidieť, ani cítiť a ochutnala som ju až v dospelosti. Dnes je už stálicou v našom jedálnom lístku. 

Po zdravotnej stránke sú pritom držky kaloricky diétne, obsahujú veľa selénu, zinku, vitamínu B-12, dokonca aj vápnik a fosfor.

Častá a obľúbená je aj vegetariánska verzia držkovej polievky, kedy sa držky nahradia hlivou ustricovou alebo hubami z rodu kučierok. Ak sa držková zahustí, môže sa podávať s knedľou ako držkový perkelt. 

Suroviny

  • cca 800 g - 1 kg hovädzie držky predvarené
  • vývar/voda
  • 1 ks väčšia cibuľa
  • 2-3 ks strúčik cesnak
  • 1-2 ks zemiak (nastrúhaný)
  • 1 ks mrkva
  • 2 PL masť/olej
  • soľ, čierne korenie mleté, mletá červená paprika, mletá rasca, celá rasca, majorán, bobkový list
  • alternatívne:
  • 3-4 PL paradajkový pretlak
  • 1-2 PL ryžová/hladká múka na zahustenie
  • 1 ČL pikantnej pasty Sambal Oelek/Ajvar
  • na dozdobenie:
  • petržlenová vňať, jarná cibuľka/plátky šalotky

Postup

Orestovanie

drzkova1

Na masti orestujeme dosklovita pokrájanú cibuľu a koreniny (okrem červenej papriky a majoránky). Pridáme hovädzie držky, mierne opražíme, zasypeme mletou červenou paprikou a miešame do rozpustenia červenej papriky. 

Varenie

drzkova2

Zalejeme  vývarom/vodou a dusíme aj s najemno nastrúhaným zemiakom na zahustenie. Môžeme pridať paradajkový pretlak a pikantnú pastu, resp. chili. 

Po hodine varenia vhodíme mrkvu nakrájanú na kolieska a dovaríme do zmäknutia držiek. 

*

drzkova3

Zahustenie

drzkova4

Na záver, ak potrebujeme zahustiť, prilejeme do vriacej polievky cca 1 dcl vody, v ktorej sme rozmiešali 2 PL ryžovej/hladkej múky a krátko povaríme.

Dochutenie

drzkovau

Pred odstavením dochutíme rozmačkaným cesnakom a sušeným majoránom. Necháme pár minút odstáť a podávame s čerstvým chlebom/pečivom. 

Vytlačiť recept