

Fazuľová polievka Jókai
Polievky 150 minSuroviny
- veľká fazuľa (namočená deň vopred, prípadne sterilizovaná v konzerve)
- mrkva
- petržlen
- zeler
- nakrájané uvarené údené mäso
- soľ, čierne korenie mleté, bobkový list, mletá rasca, majoránka, muškátový oriešok
- alternatívne: klobása, uvarené široké rezance, chili, domáca vegeta
- na dozdobenie: petržlenová vňať, smotana
Postup
Namočenie fazule:

Veľkú fazuľu dáme cez noc namočiť do vody. Na druhý deň uvaríme.
Varenie:

Keď bude fazuľa polomäkká, zlejeme ju a presypeme do zohriateho údeného vývaru. Pridáme nakrájaný zeler, petržlen, zemiak a ďalej varíme. Jeden zemiak nastrúhame najemno a pridáme do polievky na zahustenie. Môžeme pridať nakrájanú klobásku (ak nám nezostalo údené mäso, alebo chceme fazuľovicu ešte viac chuťovo obohatiť).
Ak chceme fazuľovicu hustejšiu: Keďže nezahusťujeme múkou, či zápražkou, odoberieme časť vývaru, fazulí a zeleniny do šálky, rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka na kašu a vlejeme naspäť do fazuľovice.
Dobrú chuť!

V prípade, že do fazuľovice budeme pridávať široké rezance, varíme ich samostatne v slanej vode, nie v polievke, získala by múčnu pachuť. Do fazuľovice ich vložíme až uvarené na záver.
Poznámka: Vo fazuľovici na obrázku sú pridané aj huby – judášové ucho (uchovec bazový), ktoré mi zostali z predošlého varenia a bola by škoda ich vyhodiť...