fazulova

Fazuľová polievka Jókai

Polievky 150 min
Vytlačiť recept

Suroviny

  • veľká fazuľa (namočená deň vopred, prípadne sterilizovaná v konzerve)
  • mrkva
  • petržlen
  • zeler
  • nakrájané uvarené údené mäso
  • soľ, čierne korenie mleté, bobkový list, mletá rasca, majoránka, muškátový oriešok
  • alternatívne: klobása, uvarené široké rezance, chili, domáca vegeta
  • na dozdobenie: petržlenová vňať, smotana

Postup

Namočenie fazule:

fazulova_01

Veľkú fazuľu dáme cez noc namočiť do vody. Na druhý deň uvaríme. 

Varenie:

fazulova_02

Keď bude fazuľa polomäkká, zlejeme ju a presypeme do zohriateho údeného vývaru. Pridáme nakrájaný zeler, petržlen, zemiak a ďalej varíme. Jeden zemiak nastrúhame najemno a pridáme do polievky na zahustenie. Môžeme pridať nakrájanú klobásku (ak nám nezostalo údené mäso, alebo chceme fazuľovicu ešte viac chuťovo obohatiť). 

Ak chceme fazuľovicu hustejšiu: Keďže nezahusťujeme múkou, či zápražkou, odoberieme časť vývaru, fazulí a zeleniny do šálky, rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka na kašu a vlejeme naspäť do fazuľovice. 

Dobrú chuť!

fazulova

V prípade, že do fazuľovice budeme pridávať široké rezance, varíme ich samostatne v slanej vode, nie v polievke, získala by múčnu pachuť. Do fazuľovice ich vložíme až uvarené na záver. 

Poznámka: Vo fazuľovici na obrázku sú pridané aj huby – judášové ucho (uchovec bazový), ktoré mi zostali z predošlého varenia a bola by škoda ich vyhodiť...

Vytlačiť recept