fauvod

Fazuľová polievka nakyslo

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Výborná sýta polievka, ktorá s dobrým chlebíkom alebo pečivom postačí ako samostatný obed. Dochucujeme cukrom a octom, dozdobujeme bylinkami, prípadne doplníme vareným alebo strateným vajíčkom.


Suroviny

  • 600-800 g fazuľa varená/fazuľa konzervovaná
  • 4 ks zemiaky
  • údené mäso/kosti, párky
  • 250ml smotana na šľahanie/mlieko
  • 1-2 strúčiky cesnak
  • 1 ks mrkva
  • olej
  • 2-3 PL múka kladká
  • ocot, cukor
  • soľ, čierne mleté korenie, nové korenie
  • bobkový list
  • alternatívne:
  • bylinky na ozdobenie (kôpor, pažítka, petržlenová vňať...)

Postup

Namočenie fazule:

fa1

Fazuľu nasypeme do hrnca, zelejeme studenou vodou a necháme ju namočenú cez noc.  

Varenie:

fa2

Na druhý deň fazuľu zlejeme, zalejeme čistou vodou, pridáme k fazuli údené mäsko, cibuľu vcelku, koreniny (bez soli) a dáme variť. Počas varenia dopĺňame horúcu vodu. 

Ďalšie prísady:

fa3

Keď je fazuľa už takmer mäkká (rátame sa varením cca 1 - 3 hodiny - podľa typu fazule - už sa mi stalo, že to fazuli trvalo 4,5 hodiny, kým zmäkla), pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, na koliečka nakrájanú mrkvu, osolíme a varíme do mäkka. 

Zahustenie:

fa4

Pri zahustení máme na výber - buď v miske dôkladne rozmiešame múku so smotanou (prípadne s mliekom), alebo odoberieme do misky časť uvarených fazúľ, pridáme smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Následne vzniknutú zmes pridáme do variacej sa polievky a ešte 10 minút za občasného miešania povaríme.Mäso, ktoré varíme v polievke, vytiahneme, nakrájame na drobné kúsky a vrátime naspäť do polievky. 

Dochutenie:

fa5

Polievku ochutíme cukrom a octom (ocot pridávame radšej v menších dávkach - po lyžičkách a postupne). Servírujeme s chlebom/pečivom/posúchom, dozdobené bylinkami alebo vareným vajíčkom. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept