
Výborná sýta polievka, ktorá s dobrým chlebíkom alebo pečivom postačí ako samostatný obed. Dochucujeme cukrom a octom, dozdobujeme bylinkami, prípadne doplníme vareným alebo strateným vajíčkom.
Výborná sýta polievka, ktorá s dobrým chlebíkom alebo pečivom postačí ako samostatný obed. Dochucujeme cukrom a octom, dozdobujeme bylinkami, prípadne doplníme vareným alebo strateným vajíčkom.
Fazuľu nasypeme do hrnca, zelejeme studenou vodou a necháme ju namočenú cez noc.
Na druhý deň fazuľu zlejeme, zalejeme čistou vodou, pridáme k fazuli údené mäsko, cibuľu vcelku, koreniny (bez soli) a dáme variť. Počas varenia dopĺňame horúcu vodu.
Keď je fazuľa už takmer mäkká (rátame sa varením cca 1 - 3 hodiny - podľa typu fazule - už sa mi stalo, že to fazuli trvalo 4,5 hodiny, kým zmäkla), pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky, na koliečka nakrájanú mrkvu, osolíme a varíme do mäkka.
Pri zahustení máme na výber - buď v miske dôkladne rozmiešame múku so smotanou (prípadne s mliekom), alebo odoberieme do misky časť uvarených fazúľ, pridáme smotanu a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Následne vzniknutú zmes pridáme do variacej sa polievky a ešte 10 minút za občasného miešania povaríme.Mäso, ktoré varíme v polievke, vytiahneme, nakrájame na drobné kúsky a vrátime naspäť do polievky.
Polievku ochutíme cukrom a octom (ocot pridávame radšej v menších dávkach - po lyžičkách a postupne). Servírujeme s chlebom/pečivom/posúchom, dozdobené bylinkami alebo vareným vajíčkom. Dobrú chuť!