francuzska1

Francúzska mušličková polievka

Polievky 45 min
Vytlačiť recept

Vďačná sáčková polievka, ktorá nesmela chýbať, ak sme sa strojili na chatu, na čunder, alebo sa varila aj doma, ak bolo treba servírovať niečo narýchlo. Čo má spoločné s francúzskom, netuším (žeby prímorský štýl cestovín - mušličiek?), vznikla totiž v spoločnosti Carpathia v Prievidzi (už v roku 1971). Inžinier Alexander Trubnyj z vývojového oddelenia odchádzal na dlhšiu dovolenku a svojim kolegyniam zadal úlohu: vymyslieť polievku "slovenskej chuti", bujónového typu, takú, aká na trhu ešte nie je... A na základe tejto požiadavky vznikla francúzska, ako ju poznáme. Špecifická je použitím mletého bravčového mäsa, najemno nakrájaným pórom a cestovinou v tvare malých mušličiek.



Suroviny

  • (cca 4 - 5 porcií)
  • 150 g mleté bravčové mäso
  • 1/2 cibuľa
  • 1 ks menší pór
  • 1 ks menší zeler
  • 1 ks menšia mrkva (alternatívne aj petržlen)
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie mleté, cukor, kurkuma
  • 2 PL olej/masť
  • 1 l vývar (zeleninový, kurací...)
  • cestoviny - mušličky

Postup

Orestovanie:

francuzska2

Cibuľku nakrájame nadrobno a orestujeme dosklovita na masti/oleji. Pridáme mleté mäso a za stáleho miešania orestujume.

Zelenina a cestoviny:

francuzska3

Pridáme na menšie kúsky nakrájanú zeleninu, zalejeme vývarom/vodou, osolíme, okoreníme a necháme variť, kým zelenina nezmäkne. Počas varenia si v druhom hrnci v osolenej vode uvaríme cestoviny. Keďže varíme francúzsku mušličkovú, tak zvolíme malé mušličky. Po uvarení necháme v sitku odkvapkať.

Vývar:

francuzska4

Pri servírovaní môžeme posypať bylinkami (petržlenová vňať, pažítka...). Dobrú chuť!

Vytlačiť recept