fr5

Frankfurtská polievka

Polievky 60 min
Vytlačiť recept

Párky, zemiaky, základ z červenej mletej papriky a veľa majoránky... Spomínam na momenty zo svojho detstva, kedy vysoká tak ledva zarovno šporáka nedočkavo hľadím na hrniec, kedy už mama konečne tú polievočku s párkami dovarí... Výborná polievka, rýchla, lacná, jednoduchá. Túto polievku nedokázali sprzniť dokonca ani v našej petržalskej školskej jedálni. Ešte výborné chrumkavé pečivo alebo čerstvý chlebík a zážitok je zaručený!

Názov frankfurtská, pretože obsahuje párky, i keď nemusia byť zrovna frankfurtské. Mimochodom, tie sa vo Frankfurte predávali už niekedy v roku 1490... 

A ešte podotknem, že to nie je len tak nejaká oblastná polievka, varí sa kade-tade po svete, dokonca ju vo svojom repertoári prezentuje aj anglická kuchárka Nigella.


Suroviny

  • (na cca 4-5 porcií)
  • 1/2 ks cibuľa
  • 1 ks mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 3 ks zemiaky
  • 3 ks párky
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ, čierne korenie mleté
  • červené paprika mletá
  • majoránka
  • olej/masť
  • 2 PL hladkej múky (u nás ryžová)
  • vývar/voda

Postup

Zelenina:

fr1

Na drobnejšie kúsky si nakrájame zemiaky, cibuľu, cesnak, mrkvu a petržlen.

Základ:

fr2

Na oleji/masti si orestujeme do zlatista cibuľku. Pridáme múku (v našej kuchyni panuje ryžová múka) a mletú červenú papriku. Miešame, kým sa paprika nerozpustí (radšej na miernom ohni, aby rýchlo nezhorkla).

Varenie:

fr3

Zalejeme vývarom/vodou, vložíme zeleninu, osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia.

Orestovanie:

fr4

Na panvici s minimom oleja opražíme na krúžky nakrájané párky.

Dokončenie:

fr6

Párky vsypeme do hotovej polievky. Pridáme majoránku na prevoňanie, premiešame a môžeme podávať. Najlepšie s čerstvým chlebíkom alebo pečivom. Dobrú chuť!

Vytlačiť recept